Makuasioita – Suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri Hotelli- ja ravintolamuseossa

Hotelli- ja ravintolamuseossa on auennut lokakuun alussa uusi perusnäyttely, Makuasioita, jossa käsitellään laajasti erilaisten teemojen kautta suomalaista ruoka- ja juomahistoriaa.

Makuasioita-näyttely vie katsojan erilaisiin paikkoihin, joissa ruoka- ja juomakulttuuria rakennetaan ja muokataan. Näyttelyssä voi istahtaa retkipaikalle luontoon ja kokea olevansa metsästäjä-keräilijän jälkeläinen. Näyttelyn sisään rakennetusa ravintolassa tuoksuvat ruokauutuudet, kouluruokailussa maistuu tasa-arvo ja kahvilassa hitunen arjen luksusta. Näyttelykävijä on itse osa jokaista kokemusta, ja esillä on myös runsaasti yksityiskohtia joista näyttelyssä voi ammentaa omia ruoka- ja juomamuistoja.

Makuasioita- näyttelyssä tuodaan myös esiin, miten ruoka- ja juomakulttuurimme muuttuu koko ajan, ja sen kehittymiseen vaikuttavat niin yksilöt kuin yhteiskuntakin. Me olemme aina ilmentäneet ruualla ja juomalla myös yhteiskunnallista asemaa ja omaa identitettiä, ja tämä korostuu nykyisin sosiaalisen median kanavissa. Näyttelyssä voikin pohtia, mitä ruoka- ja juomakulttuuri merkitsee meille ja miten sitä itse vaikuttaa sen muotoutumiseen.

 

Juomakulttuurin puolella näyttelyssä nousevat Alkon rooli Suomen juomahistoriassa, olutbaarien tärkeys sekä juoman osuus hotelli- ja ravintolaviihtymisessä. Esillä on mm. 1930-luvun asuun puettu Alkon myymälä sekä viinakortti, jotka kertovat kieltolain jälkeisen ajan tiukasta ja säätelevästä myyntikulttuurista, että valokuvaa ravintolamaailmasta menneinä vuosikymmeninä. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös lystikkäisiin vanhoihin kahvilamainoksiin, jotka pyörivät näyttelyssä nonstop.

Näyttelyssä päästään kurkistamaan niin kotikokkien, ravintola-asiakkaiden kuin ammattilaistenkin rooleihin myös erilaisten esineiden kautta. Juustomuotti, keittokirja, syömäpuikot, cocktailvälineet, keikkatyöntekijän työkalenterit ja monet muut esineet kertovat inhimillisellä ja arkisella tavalla ruokakulttuurista eri toimijoiden näkökulmista. Näyttelyn näkökulmat on valittu yhdessä yleisön kanssa. Myös yleisöltä kerättyjä muistoja ja kokemuksia on hyödynnetty.

Näyttelyssä museoesineitä, vanhoja valokuvia, taidetta ja tekniikkaa sekä leikkiä on yhdistetty luovalla ja elämyksellisellä tavalla. Aisteja herätellään kokonaisvaltaisesti: ruoka- ja juomakulttuuri maistuu, tuoksuu, tuntuu, näkyy ja kuuluu. Samalla näyttely houkuttelee miettimään asiaa omasta ja toisten näkökulmasta käsin sekä löytämään oman makuasian aiheeseen. Erityisen hauskoja aistikokemuksia ovat näyttelyssä teeman mukaan tulvahtavat tuoksut sekä karkkiautomaatti, jossa voi arvailla erilaisten karkkien avulla juomien makuja.

Museossa järjestetään myös osana Makuasioita -näyttelyä opastettuja kierroksia, joilla voi itsekin eläytyä suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin kehitykseen maistelemalla oppaan kera neljää erilaista juoma- ja ruokamakuparia.

Makuasioita -näyttely on Hotelli- ja ravintolamuseon perusnäyttely.

Lähde: Hotelli- ja ravintolamuseon tiedote, kuvat näyttelystä Anikó Lehtinen