Miestenjuttuja: Fat Lizard Brewing ja pienpanimon oma tyyli

Pienpanimoita on monenlaisia, mutta jostain syystä on harvoja, joiden tunnistaa edustavan jotain tiettyä tyyliä. Pienpanimogenreen tuntuu vahvasti kuuluvan kokeellisuus ja erilaisia oluita tulee tiuhaan. Toki varsinkin tunnetuimmilta panimoilta alkaa löytymään muutamia oluita, joita myydään laajastikin, mutta silti näiden pohjalta on ollut vaikea sanoa, miten panimon tuotteet eroavat kilpailijoidensa vastaavista.

Toinen haaste pienpanimoiden osalta on tasalaatuisuuden varmistaminen. Oluen keittäminen on varsin herkkää puuhaa, ja usein puhutaankin, että pienpanimoiden tuotteet eivät välttämättä ole aivan samaa tavaraa pullosta toiseen.

Liskojen oma tyyli

Helsinki Beer Festivalilla Fat Lizardiin törmätessä he sanoivat vahvasti haluavansa tehdä omanlaistaan olutta, sellaista jota he tykkäävät juoda. Tuo lausahdus jäi mieleeni, ja kysyinkin jos pääsisin tutustumaan heihin tarkemmin ymmärtääkseni miten luodaan pienpanimolle oma tyyli. Voiko pienpanimo varmistaa, että heidän tekemänsä tuote pysyy laadukkaana erästä toiseen?

Kun kysyin miten määritellään sellainen olut, joka on Fat Lizardin tekijöiden mieleen, oli heillä tähän tarjota testi. Jos olut on sellaista, jolla voit aloittaa ja lopettaa illan, tai vaikka vielä jatkaa seuraavana aamuna, niin silloin tietää että olut on sellaista, joka sopii Liskotiimille.

Miten Fat Lizard on rakentanut panimoaan?

Fat Lizard Brewing on selvästi rakentanut brändiään harkiten. Olen seurannut heitä somessa, ja heidän materiaalissaan on varsin letkeä, jopa humoristinen ote. Sama rento meininki tuntui heti Liskon tiimiä tavatessani, ja kaikki olivat hyvin ystävällisiä ja tuttavallisia. Fat Lizard henkii vahvasti amerikkalaisuutta, ja amerikkalainen tyyli huokuu niin oluesta kuin esimerkiksi pihaan parkkeeratusta autosta tai oluiden nimistä. Myös yrityksen nimi on alusta asti valittu sopimaan vaikka kansainvälisemmille vesille.

Tuoretta laadukasta olutta, ainakin nopeimmille

fat-lizard-techFat Lizard on juuri muuttanut uusiin tiloihin ja hankkinut uutta kalustoa kattaakseen kasvavaa kysyntää. Uusia tiloja ollaan rakentamassa Espooseen tarkkuudella. Kattilat ja muut laitteet on tehty esimääritellyillä spekseillä, ja ne on sovitettu paikalleen tarkasti. Sama tarkkuus on läsnä muussakin tekemisessä. Fat Lizard on kehittänyt itse ohjelmiston, jolla se pystyy tarkkailemaan oluen valmistusprosessia. Pienetkin heittelyt esimerkiksi lämpötilassa havaitaan ja asiaan voidaan puuttua heti etäyhteyden hälyttämänä. Tämä takaa, että jokainen erä saadaan vastaamaan korkeaa laatutavoitetta.

Yksi tärkeä seikka vihreän liskon pojille oli varmistaa, että tarjoiltava olut on tuoretta. Tällä hetkellä Liskokyyti kuljettaa oluita itse ja välttää keskusvarastoja, joissa olut pääsee istumaan mahdollisesti pitkiäkin aikoja. Tuoreus ei ole tosin tähän asti ollut ongelma, sillä kysyntä on ollut kovaa, ja tavara menee nopeasti. Nyt kapasiteetin noston myötä Liskon oluet alkavat todennäköisesti löytää tietään ainakin pääkaupunkiseudun kauppoihin, muutaman Alko-tuotteen lisäksi. Ravintoloihin tuotteet menevät yli 80-prosenttisesti, joten jos mielit Fat Lizardin olutta maistaa, on paikat hyvä selvittää etukäteen. Ja ole nopea, sillä oluet menevät nopeasti.

Sopiva määrä olutreseptejä

Liskon reseptivalikoimakin on kohtuullisen selkeä. Tällä hetkellä taskussa on reilu 20 reseptiä, joista puolet— on tuotannossa. Loput ovat sesonkioluita, tai muuten vain erikoisempia oluita, joita tehdään satunnaisesti. Tuollaiseen määrään erilaisia oluita pystyy jo helposti tutustumaan, ja itse sainkin näistä heti mahdollisuuden kokeilla muutamaa.

fat-lizard-beer.jpg

Ankle Slapper

Maltainen, makea ja pehmeä. Silti moderni ja tasapainoisesti humaloitu. Hyvää olutta hetkeen kuin hetkeen

51 Roadkill IPA

Reilummin humaloitu hedelmäinen makupommi. Katkeroa ei silti ole liiemmälti menoa haittaamassa. Todella notkea kielen kostuke.

California Pale Ale

Tiimin ensimmäisiä kaupallisia oluita. Klassinen, raikas ja mutkaton. Kaiken kaikkiaan tasapainoinen kumppani.

Bikini Top

Erittäin tasainen ja raikas vehnä. Janon sammuttaja tilanteessa kuin tilanteessa. Hiivasta hienostunutta makua kevyen paketin tasapainottajana.

Kaiken kaikkiaan Fat Lizard on omassa pienpanimo asteikossa hyvinkin korkealla, ja ainoa harmitus on se, että oluita ei saa tarpeeksi helposti. Mutta valoa on tunnelin päässä.