Millä kaikella olutta maustetaan?

Maustetut oluet ovat tulleet jäädäkseen. Se näkyy sekä ravintoloiden olutvalikoimassa että varsinkin erilaisilla pienpanimofestivaaleilla, jossa on hyvinkin eksoottisilla tavoilla maustettuja oluita. Mallia voi katsoa kahdesta arvostetusta pienpanimofestivaalista, Tallinn Craft Beer Weekendistä sekä tanskalaisesta Mikkeller Beer Celebration Copenhagenista (entinen Copenhagen Beer Celebration). Molemmat ovat arvostettuja oluttapahtumia, joissa voi hyvin tarkastella olutalan kuumimpia trendejä. — Paikalla on näissä tapahtumissa panimoita, joita joko Tallinnan järjestäjä Põhjolan panimo tai tanskalainen Mikkeller pitävät hyvinä ja mielenkiintoisina panimoina, joten sinne ei kuka vaan panimo pääse, vaan panimot kutsutaan tapahtumaan.

Molemmilla festivaalilla tuttua olivat eksoottisilla hedelmillä ja marjoilla maustetut oluet. Suosituimmat hedelmä- ja marjapuolella ovat ehdottomasti vadelma ja passionhedelmä. Jo peruskauraa tämäntyyppisillä pienpanimofestivaaleilla tuntuvat olevan kahvilla, vaniljalla tai kookoksella maustetut oluet. Paljon löytyi myös tynnyreissä kypsytettyjä oluita, joille omintakeista makua antavat vaikka punaviini-, rommi- tai viskitynnyri. Monet panimot ovat selkeästi panostaneet tynnyrikypsytykseen.

Mutta mielenkiintoisempiakin mausteita festivaalioluista löytyi. — Vihannekset, kuten punajuuri ja kurkku ovat laajemmin esillä, yrteistä on siirrytty myös kukkien maailmaan, ja Mikkeller Beer Celebration Copenhagenissa pystyi nauttimaan mm. ruusulla tai kuusamalla maustetuista oluista.—  Erilaiset happamat maitotuotteet ovat nyt läsnä oluissa sekä makuina että hapattajina.—  Sekä Tallinnassa että Kööpenhaminassa näkyy myös alkoholijuomien rajojen hämärtyminen ja tapahtumista löytyi niin oluita, joissa oli viinimäskiä, rypälemehua tai omenamehua kuin oluita, jotka olivat vaikka margarita-cocktailin tai gin tonicin makuisia.

Jo pari vuotta simantyyppiset meadit ovat olleet tapahtumissa läsnä. Mead on perinteistä hunajasimaa. Nämä ovat hauskasti maultaan hieman oluen ja siiderin väliltä, ja valmistuksessa käytetty hunaja maistuu maussa myös. Meadeja tekevät sekä tietyt pienpanimot että erikseen meadpanimot. Näitä juomia voi maustaa kuten oluita ja niitä välillä myös humaloidaan.

Kaikkein extremeimmät mausteet jäivät tällä kertaa festivaalien oluista kuitenkin pois ja oluiden nautittavuuteen kiinnittetiin enemmän huomiota kuin siihen, miten mielikuvituksellisesti juoma on maustettu. — Oluttyyleistä happamat oluet, kuten berliner weisset, erilaiset alet ja goset ovat usein niitä hedelmillä ja marjoilla maustettuja, kun taas tuhdit imperial stotit, alet, porterit ja barley winet nauttivat tammitynnyreistä ja muista mausteista.—  Myös IPA- ja Apa-oluisiin lisätään entistä enemmän mausteita. Lager-oluita ja pilssejä taas ei näe maustettuna käytännössä ollenkaan, tapahtumissakin niitä näkyi vain ihan muutamia.

Katso tapahtumien omat sivut:

Tallinn Craft Beer Weekend https://www.tcbw.ee/

Mikkeller Beer Celebration Copenhagen: https://www.facebook.com/mbccopenhagen2017/

Olueen voi myös pukeutua!