Miten maistelet siidereitä?

Siidereitä voi maistella kuten oluita, kunhan muistat muutaman helpon säännön. Siidereiden makumaailma on moninainen ja mielenkiintoinen, joten niistä voi tehdä oman tastinginsa illanvieton lomassa!

Siidereiden päämaut ovat omenan/päärynän hedelmäisyys ja hedelmän happamuus, jotka vaihtelevat siidereittäin. Lisäksi, mitä korkeampi siiderin alkoholipitoisuus on, sitä pyöreämmältä aromit juomassa maistuvat.

Näin maistat siideriä:

  • Katso ensin siiderin väriä. Onko se kirkas vai samea, kupliiko siideri reippaasti vai onko hiilihappoa vähän? Onko siiderin väri syvän kultainen vai oljenvaalea?
  • Pyöritä siideriä lasissa ja nuuhkaise, tosin varovasti etteivät hiilidioksidikuplat katoa. Tuoksutellessa kannattaa pitää suu raollaan, niin aromit tulevat paremmin esiin. Onko tuoksussa hedelmäisyyttä, happoisuutta, juuri kypsynyttä hedelmää vai syksyistä omenatarhaa? Jossain siidereissä voi olla myös maamaisia, ruohoisia tai navettaisiakin aromeja. Jos siideri on kypsytetty tammitynnyrissä, niin aromissa saattaa tuntua myös muun muassa vaniljaisuutta, toffeeta tai paahdetta.
  • Ota kulaus siideristä ja hengitä nenällä ilmaa sisään samalla, pyörittele siideriä suussa ennen kuin nielaiset. Mieti, miltä siideri tuntuu suussa, kevyen raikkalta vai paksun mehumaiselta? Maistele, onko siideri makeaa, kuivan happoista vai täyteläisen aromikasta. Nielaise ja tunnustele siiderin jälkimakua, onko se pitkä/lyhyt, reippaan hapan vai makean mehukas.

Kokeile myös erilaisia ruokapaloja siiderin kera. Leikkeleet, juustot, patonki erilaisten tahnojen kanssa ovat hyviä vaihtoehtoja. Siideri on erinomainen ruokajuomana.

Tässä ohjeet erilaisten siideritastingien järjestämiseen!

Järjestä ranskalainen siideritasting

Pidä eri maiden siideritasting!

mainos