mainos

Olut ja ruoka -menu seinäjokelaisittain – Mallaskosken panimo ja Alman ravintola

Olutposti kävi vierailemassa Seinäjoella ja pääsi maistamaan olut ja ruoka -menun, jossa oli yhdistettynä tunnelmallisen Hotelli Alman ravintolan herkulliset, lähituottajien raaka-aineista kootut annokset ja seinäjokelaisen Mallaskosken panimon oluet. Räätälöityjä olut- ja ruoka –menuita on yleensä ilo kokeilla eikä tämäkään ollut poikkeus.

Yleisesti voi sanoa, että oluen ja ruuan yhdistämistä näkisi enemmänkin ravintoloissa ja siksikin oli hauskaa päästä nauttimaan kolmen ruokalajin ateriasta siihen sopivine oluineen. Tämä menu oli räätälöity meitä varten, mutta Alman ravintolassa pystyy kyllä nauttimaan oluesta ja ruuasta muutenkin.  – Olemme laatineet Alman ruokalistaan juomasuositukset oluistamme, kertoo Mallaskosken panimon panimomestari Jyri Ojaluoma. –  Itseäni oluen ja ruuan yhdistäminen on kiehtonut pitkään ja pyrin tekemään sitä myös vapaa-aikanani. Toivon, että kun nyt oluemme ovat osa Alman annosten juomasuosituksia, ihmisillä olisi rohkeutta kokeilla niitä mahdollisimman paljon.

Mallaskosken panimon Jyri Ojaluoma

Alman ravintolassa luotettiin puhtaiden makujen esiintuomiseen lautasilla ja tätä täydensivät erinomaisesti Mallaskosken panimon oluiden selkeät maut.

Aperitiiviksi keittiön tervehdyksen kanssa tarjoiltiin Mallaskosken Lingonberry Sour. Marjaiset ja hedelmäiset sourit ovatkin hyvän vaihtoehto aperitiiviksi raikkautensa ja hapokkuutensa kanssa, koska aperitiivin tarkoitushan on valmistaa suuta ateriaan. Keittiön tervehdyksenä tarjoiltiin maukas raakakypsytetty paahtofile piparjuuritahnan kanssa, joka sopikin erinomaisesti happaman hedelmäisen puolukkaisen hapanoluen kanssa, oluessa olevan suolan korostaessa lihan makuja.

Alkuruoka-annoksena maistui keltuaiskreemin ja pikkelöityjen vihannesten kanssa tarjoiltua lohta. Sen kanssa loisti Mallaskosken Snow How saksalaistyylinen vehnäolut, jossa maistui esikuvalleen tyypilliset banaaniset aromit. Saksalaishenkinen vehnäolut ja maukas lohi onkin aina varma valinta, koska vehnäoluen hedelmäisyys leikkaa lohen suolaisuutta tasapainottaen makuja. Tässä annoksessa hedelmäisen vehnäoluen vieno makeus sopi myös erinomaisesti pikkelöityjen vihannesten ja keltuaiskreemin kera. Saksalaistyylistä vehnäolutta kannattaakin usein sovitella annosten kanssa jossa on suolaisuutta, etikkaisuutta ja kanamunaa, koska tämän tyylinen olut rakentaa kauniisti makusiltoja aromien välille.

Olut ja ruoka –menun pääruokana oli mehukkaan punervaa naudanpaistia, tumman kastikkeen, hennosti makean palsternakkapyrén ja suussa mukavasti napsahtavien kasvisten kera. Tätä syksyisten makujen sinfoniaa tuki lasissa oleva Mallaskosken panimon Baltic Porter, jonka paahteiset maut hieman leikkasivat makeita aromeja ruuassa, samalla kun oluen ryhti tuki lihan mehukkuutta. Punertavaksi jätetyn lihan kanssa kannattaakin kokeilla usein punaviinin sijaan myös tummia, tuhdihkoja oluita, joissa oleva paahteisuus ja humalan katkeruus on suussa sukua punaviinin tanniineille näin muodostaen vastaparin punaisen lihan maulle.

Aterian päätti runsaan suklainen jälkiruoka, jossa suklaa on sekä makean maitosuklaisessa että tumman suklaan bitterimäisessä muodossa, sekä hieman sitruksisia makuja raikastamaan kokonaisuutta. Tähän annokseen oli hyvä yhdistää tuhti, bourbon-tynnyrissä kypsytetty Mallaskosken Cerberos Imperial Stout, jossa syvän paahteiset maut leikkaavat suklaan makeutta, samalla kun viskitynnyrin antamat aromit oluessa tuovat esiin suklaasta hedelmäisiä makuja. Oluessa on käytetty lakritsijuurta, joka sopii suklaan aromiin ja antaa viehättävää lisää kokonaisuuteen. Jälkiruuassa olevat appelsiinikuori taas hauskasti toi olueen hieman vastakkaisuutta, ja korosti oluen maltaisia aromeja.

Kokonaisuutena Alman ravintolan ja Mallaskosken panimon olut ja ruoka –menu oli erinomainen katsaus oluen ja ruuan yhdistämiseen ja tämän tyyppisiä toivoisi olevan laajemminkin ravintoloissa ympäri Suomea. Olut on erinomainen ruokajuoma ja mitä useammin sitä kokeilee, sen enemmän vakuuttuu, että olutta voi oikeasti yhdistää ihan minkä ruuan kanssa hyvänsä.

Katso lisää Mallaskosken panimosta!

Mallaskosken panimo – kuohuvaa historiaa ja maistuvia oluita