Olutta ja satokauden kasvisruokaa

Olut sopii erinomaisesti kasvisruoan juomasuositukseksi. Satokauden aikaan kannattaa maistella olutta sadonkorjuuherkkujen kera. Reseptit alla!

Suomessa sadonkorjuuaika on ollut aina merkityksellinen, koska silloin varustauduttiin pitkään ja kylmään talveen. Sadonkorjuun kunniaksi vietettiin kekrijuhlaa, jossa sadonkorjuun antimilla ja syysteurastuksilla oli merkittävä osa. Sittemmin kekriin yhdistyi myös vainajien muistopäivän vietto, mutta alkuperäinen tarkoitus on ollut nimenomaan juhlia satokautta. Sana kekri tarkoittaa nykykäsityksen mukaan juhlaa. Kekrissä runsaalla ruoalla kestittäminen oli tärkeässä asemassa. Tämä tapa on säilynyt nykyaikaan ja kekrin viettäminen on jälleen kasvussa.

Oluella ja sahdilla on ollut kekrissä tärkeä osa, ja sitä on juotu Suomessa satoherkkujen kanssa niin kauan kuin sadonkorjuuta on juhlittu. Olut on ollut juhlaa varten pantua, vähän parempaa ja vahvempaa kuin arkijuoma. Useiden sadonkorjuu- ja kekriherkkujen pitopöytään sopiikin hieman vahvempi olut, jossa ei ole maussa säästelty.

Sadonkorjuun aikaan myös kotipuutarhoissa kypsyy paljon makeaan vivahtavia vihanneksia, kuten kurpitsaa, porkkanaa ja muita juureksia. Niistä saa aikaan mahtavia patoja tai muhennoksia, joiden kanssa kannattaa tarjota hieman humaloitua olutta, kuten pale alea, APAa tai session IPAa. Vihreiden, hieman jopa kitkerien salaattien ja yrttien kanssa sopivat maltaisemmat maut, kuten amber ale tai maltainen lager.

Sadonkorjuupiiraat ovat maultaan usein sekä makeita että tuhteja johtuen vihannesten, kerman ja taikinan liitosta. Silloin ruokajuomana voi tarjota trendikkäitä hapanoluita, kuten sour alea ja berliner weisseä, jotka raikastavat piiraan.

Myös jälkiruokiin voi käyttää satokauden antimia. Erilaiset hedelmä- ja marjapiiraat ovat turvallinen valinta, mutta tuhti suklaakakku voi kätkeä sisäänsä vaikka punajuurta tai kesäkurpitsaa, joiden ansiosta kakku pysyy kosteana ja makeana. Juomina suklaaherkkujen kanssa kannattaa suosia tuhteja imperial stouteja tai porttereita. Toisena vaihtoehtona ovat happaman makeat oluet, kuten erilaiset hedelmäoluet, vaikka kriek.

Sadonkorjuuta kelpaa juhlia. Järjestä moderni kekrijuhla!

Satokauden kasvisreseptit (4 henkilölle)

Porkkanasalviapiiras ja fetaa

Pohja

200 g pehmeää voita
2 keitettyä perunaa
4 dl vehnäjauhoja
—½ tl suolaa

Täyte

4-5 porkkanaa kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
1 tl kuivattua yrttiseosta
0,5 dl kevyesti humaloitua saison-olutta

Päälle

tuoretta salviaa
150 g fetajuustoa

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Anna jäähtyä ja murskaa perunat survimella. Lisää joukkoon voi ja sekoita käsin. Lisää jauhot sekoittaen ja mausta suolalla. Vaivaa käsin taikinaksi. Jos taikina tarttuu käsiin, lisää vielä pieni määrä vehnäjauhoja. Laita taikina viileään.

Kuullota porkkanaviipaleita öljyssä ja lisää hunaja. Anna karamellisotua hetken ja lisää mausteet ja olut. Anna hautua noin 5-7 minuuttia.

Lämmitä uuni 220-asteeseen. Ota taikina viileästä ja kauli se leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi. Kumoa porkkanatäyte ympyrän keskelle ja levitä laitoja kohti. Käännä taikinan reunat täytteen päälle niin, että saat piiraan, jonka keskiosa on ilman kantta. Laita uuniin noin 20 minuutiksi.

Ripottele valmiin piiraan päälle runsaasti tuoretta salviaa ja fetajuustoa. Tarjoa heti.

Juomasuositus belgityylinen saison-olut tai raikas hapan berliner weisse.

 

Täytetyt munakoisot ja kurpitsalehtikaalipasta

Täytetyt munakoisot ja kurpitsalehtikaalipasta

4 lehteä lehtikaalia
2 isoa tai 4 pientä munakoisoa
1 pieni tai 1/2 isosta kurpitsasta
suolaa
öljyä paistamiseen
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pienittynä
1 rkl ruokosokeria
hyppysellinen chiliä
hyppysellinen kanelia
4 dl tomaattimurskaa
mustapippuria
noin 0,5 dl kermaa
noin 300 g keitettyä pastaa

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Pese, kuivaa ja riivi paloiksi lehtikaali. Levitä palat pellille uunipaperin päälle ja paista noin 10 minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita. Jätä jäähtymään.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Puolita ja koverra munakoisot kupeiksi. Öljyä ja suolaa munakoisonkuoret. Leikkaa munakoison sisus pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele kurpitsa pieniksi paloiksi. Kuullota öljyssä sipuli ja valkosipuli, lisää sokeri sekä mausteet ja anna kuumentua hetken. Lisää sitten munakoison- ja kurpitsanpalat ja paista niitä hetken. Ota puoli desiä pehmenneitä kurpitsanpaloja sivuun. Lopuksi lisää tomaattimurska. Anna hautua noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Täytä munakoisot seoksella ja laita uuniin noin 20 minuutiksi.

Soseuta kurpitsanpalat tilkassa kermaa. Keitä pasta. Sekoita kurpitsasose pastaan ja murskaa lehtikaalin lehdet joukkoon. Tarjoa täytetyt munakoisot kermaisen kurpitsapastan kera.

VINKKI: Saat ruoasta vegaanisen vaihtamalla kerman kasvispohjaiseen tuotteeseen.

Juomasuositus: Rapea pils tai hedelmäinen session IPA-olut.

 

Suklaakesäkurpitsakakku ja puolukkaliemi

Suklaakesäkurpitsakakku ja puolukkaliemi

(noin 8 palaa)
5 dl kesäkurpitsaraastetta kuivaksi puristettuna (1 kesäkurpitsa)
100 g voita
200 g tummaa suklaata
3 kanamunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl tuhtia imperial stout -olutta

Koristeluun
150 g tummaa suklaata

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää olut. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada suklaaseos muna-sokerivaahtoon koko ajan sekoittaen. Lisää kesäkurpitsaraaste ja siivilöiden jauhoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Paista leivinpaperilla vuoratussa vuoassa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes kakun pinta tuntuu kovahkolta. Kuumenna koristeluun tarkoitettu suklaa ja valuta jäähtyneen kakun päälle.

Puolukkaliemi

1 dl puolukkamehua (tai musta- tai punaherukkamehua)
Noin 3 rkl sokeria
Keitä noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Anna jäähtyä ja tarjoa kakun kanssa.

Juomasuositus: Hedelmäinen, makea kriek tai tuhti imperial stout.