Oluen ja ruoan maistelun ammattilainen Anikó Lehtinen kokosi OlutPOSTIlle parhaat tasting-vinkit. Smørrebrødit, makkarat tai kokonainen oluen ja ruoan yhdistämiselle omistettu illallinen – valitse tyylisi ja virity maistelemaan!

Virity aiheeseen ja syvennä tietoa lehden parissa.

Oluen ja ruoan maistaminen kannattaa aloittaa maistamalla ensin pelkkä olut, sitten olut ja ruokapala yhdessä. Aloita nuuhkimalla olutta ja muodosta siitä mielikuvia maistaessasi. Maista sitten yhdessä ruokaa ja olutta. Laita suuhun ruoka. Kun olet nielaissut ruoan, siemaise heti olutta perään ja arvioi molemmat maut yhdessä. Maistuuko jompikumpi enemmän kuin toinen, onko oluen maku parempi ruoan kanssa vai ilman? Onko ruoan maku parempi oluen kanssa vai ilman? Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin erikseen.

Näin järjestät olut- ja makkaratastingin

– Hanki 3-5 erilaista täyslihamakkaraa. Paista ne pannulla. Leikkaa makkarat valmiiksi suupaloiksi.
– Oluita kannattaa hankkia 3-5 erilaista. Hyviä oluttyylejä makkaroiden kanssa ovat pilsit ja lagerit, pale alet, IPA- ja APA-oluet, vehnäoluet, maltaiset ale-oluet ja tummat stoutit ja portterit. Oluita tulisi olla noin 2 dl/osallistuja/laatu.
– Jos haluat tastingille teeman, voit valita oluet tietystä maasta tai maistella yhden oluttyylin eri versioita.
– Maisteluun kannattaa varata tarpeeksi laseja, joko jalallisia olutlaseja tai viinilaseja.
– Tarjoa myös leipää ja vettä makuhermojen neutraloimiseksi.
– Olut- ja makkaratastingin voi järjestää vaikka osana illanviettoa. Voit tehdä tastingista kokonaisen illallisen kokkaamalla makkaroiden oheen vaikka ohrahelmirisottoa (ohje linkin takana).

Olutlasit

Kaada tasting-olutta lasiin maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa maistamiskokemusta tuoksujen osalta. Maistele oluita ja makkaroita aina kevyestä tuhdimpaan, vaaleammasta tummempaan, yksi pari kerrallaan. Maista katkeruudeltaan miedompi olut ensin. Kiinnitä huomiota oluen ja ruokaparin yhteensopivuuteen sekä makuharmoniaan. Suunnittele etukäteen mikä olut sopisi millekin makkaralle, mutta maistakaa juomia ja ruokia myös ristiin. Näin voitte löytää uusia lempiyhdistelmiä.

 

Oluinen ohrahelmirisotto paahdetuilla kasviksilla ja fetajuustolla

1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
3 rkl oliiviöljyä
3 dl ohrahelmiä
2 dl vaaleaa vehnäolutta
1 l kasvislientä
1 punainen paprika
200 g pitkiä papuja
200 g fetajuustoa
½ punttia timjamia
suolaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen, levitä suikaloitu paprika ja pavut leivinpaperin päälle ja paahda niitä noin 10-15 minuuttia.
Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipulin kynnet pehmeiksi öljyssä. Lisää joukkoon ohrahelmet ja sekoittele aineksia hetki. Kaada kattilaan olut ja kiehauta. Kun olut on melkein haihtunut, kaada kattilaan kasvisliemi. Keitä ohrattoa n. 15 – 20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes ohrahelmet ovat kypsiä.
Sekoita paahdettu paprika ja pavut ohrahelmien joukkoon ja viimeistele suolalla ja pippurilla. Murustele kuuman ohrahelmirisoton päälle fetajuustoa ja timjamia.

VINKKI: Jos paistat makkaroita pannulla, voit paistaa sipulit myös makkaroilta jääneessä rasvassa. Saat maukkaan maun ohrahelmirisottoon.

Tryffelimajoneesi

1 dl majoneesia
½ tl tryffeliöljyä

Sekoita ja laita hetkeksi kylmään.

Tryffelimajoneesi & Olutchimichurri

Olutchimichurri

2 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vaaleaa golden ale-olutta
1 laakerinlehti
2 kourallista lehtipersiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
(½ pilkottu chili)

Laita kaikki kastikeainekset tehosekoittimeen. Tarkista maku, lisää suolaa tai pippuria maun mukaan. Voit laittaa mukaan myös tuoretta chiliä.

Teksti ja kuvat: ANIKÓ LEHTINEN

JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

olutpostimestari
Scroll Up