Opi valmistamaan hunajaviiniä

Hunajaviini(sima, kansainvälisesti mead) kiinnostavat yhä useampaa. Maailmalla tämä kiinnostus on kehittynyt pienimuotoiseksi ilmiöksi panimoiden ja valmistajien keskuudessa, hunajaviiniä löytyy sekä maustettuna, humaloituna kuin maustamattomana ja siitä järjestetään omia arviointikisojakin. Nyt on mahdollista opiskella hunajaviinin tekoa Suomessa!

Hunajaviini on käyttämällä valmistettu alkoholijuoma, jonka pääraaka-aineet ovat vesi, hunaja ja hiiva. Valmista juomaa voidaan kypsyttää kauankin ja maustaa kuten olutta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja niin hunajaviiniäkin on kutsuttu simaksi tai hunajasimaksi ennen 1700-lukua, jolloin siman alkoholiprosentti pikkuhiljaa laski ja juoma muuttui enemmän virvoitusjuomamaisemmaksi, sellaiseksi kun me se nyt tunnemme. Hunajaviinin toinen vanha nimi Suomessa on metu, joka on samaa muinaisgermaanista alkuperää kuin englannin mead, joka on edelleen vahvaa, jopa yli kymmenenprosenttista.

Hunajaviiniä on tehty jo Antiikin Kreikassa, sen katsotaan esiintyneen melkein kaikissa kulttuureissa ja Euroopassakin se on ollut tunnettu tuhansia vuosia sitten. Viikinkiajan Skandinaviassa hunajaviini on ollut tärkeä myös uskonnolliselta kannalta, sillä on oma paikkansa myös mm. jumaltarustossa. Suomessa hunajaviiniä on tehty luultavimmin jo kauan. Vahvaa hunajaviiniä tuotiin 1500-luvulla Lyypekistä ja Riiasta, ja se on ollut viinin jälkeen suosituin tuontijuoma sen ajan Suomessa.

Nyt Hämeen Ammatti-Instituutin Lepaan toimipisteessa järjestetään hunajaviinikurssi, jossa tutustutaan hunajaviinin historiaan ja valmistukseen, maistetaan erilaisia valmiita tuotteita sekä käydään läpi tuotekehityksen vaiheita. Kolmipäiväinen kurssi pidetään kahtena viikonloppuna kevään 2024 aikana. Kurssi sopii niin tilaviini- ja pienpanimoammattilaisille, mehiläistarhaajille kuin muillekin aiheesta kiinnostuneille. Kouluttajina toimivat asiantuntijat Jyrki Pylväs sekä Mats Bergström. 

– Sima eli hunajaviini kiinnostaa nyt monia ja olen itsekin opetellut sen teon. Kurssille saimme mukaan myös Mats Bergströmin, jolla oli viime vuosikymmenellä simaan keskittynyt pienpanimo Simapaja. Matsilta löytyy pidemmän linjan harrastuneisuutta ja osaamista, kertoo myös siiderinvalmistusta Lepaalla opettava Jyrki Pylväs. – Olen itse hunajaviiniä tehnyt kylmävierretyylillä, Matsilla ollut taas pääasiassa kuumavierretekniikka käytössä. Kurssilla tehdään pienet koe-erät molemmilla tavoilla ja lisäksi vielä spontaanikäymisellä. Kurssi soveltuu alkolintekijöille mutta myös esim. mehiläistarhaajille siellä on oleellista asiaa. Hunajan jatkojalostuksestahan tuossa on pitkälti kyse ja yhdestä mahdollisesta tuotteesta lisää tarhaajien palettiin.

Pylväksen mukaan kurssin ajatuksena on jakaa opettajien kertynyttä osaamista kentälle laajemmin sekä oppia samalla itsekin uutta. – Jos hunajaviiniä alkaisi tulla markkinoille ja harrastus leviäisi, niin sekin olisi tietty hienoa, hän vinkkaa lopuksi.

Kuva: HAMI

Katso lisätiedot:

Kurssi: Hunajaviinin (siman) valmistus