Opiskele olutosaajaksi! 

Olutta voi opiskella monella lailla. Monet kartuttavat taitojaan olutkirjojen kautta tai kotiolutta harrastamalla, mutta olutta voi myös opiskella sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Oluentekijäksi

Oluen valmistusta voi opiskella osana monia tutkintoja, kuten vaikka insinööri-tutkinnon, kemian ja biotekniikan opintojen, ravintola-alan tutkintojen tai elintarvikeopintojen osana, mutta pelkästään oluen teon opiskelu onnistuu muutamassa paikassa. Panimomestarin tutkintoa Suomessa ei ole mahdollista kokonaan suorittaa, osaksi etänä kyllä, mutta oluentekijäksi kouluttautuminen onnistuu kyllä.  Oluentekijäksi voi opiskella mm. Hämeen ammatti-instituutissa tai Raision seudun kuntayhtymässä nimikkeellä Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, Alkoholijuomien valmistus. Voit opiskella koko tutkinnon tai vain oluen teon.

Oluen tarjoilun ja suosittelun ammattilaiseksi

Oluentarjoilu ja sen myyminen on oma taiteenlajinsa, joka yleensä opitaan ravintolassa. Yhdysvalloista peräisin olevan, ravintolan olutosaamiseen painottuva Cicerone-koulutusohjelman ensimmäinen taso on mahdollista suorittaa etänä ja se antaa hyvät peruseväät oluen tarjoiluun ravintolaan. Cicerone-tasoja on monta, joten lisäkouluttautuminen on mahdollista, tosin melkoisen vaikeaa koska kokeita on harvoin Suomessa. Tänä vuonna Suomessa voi käydä tekemässä loppuvuodesta Cicerone-kokeen, kannattaa katsoa päivämäärä koulutusohjelman verkosta.

Olutasiantuntijuuttaan voi vahvistaa myös erilaisilla kursseilla, joita tarjoavat monet maksulliset toimijat. Jos haluaa vielä olutasiantuntijuutensa seuraavalle tasolle, kannattaa opiskella sertifioiduksi Beer Sommelieriksi, jolloin oppii kokonaisvaltaisesti oluesta toimiakseen monipuolisesti oluen parissa eri aloilla. Beer Sommelier -kursseja järjestää mm. Bier Akademie Bambergissa, Saksassa, mutta koulutusta järjestetään ympäri maailmaa.  Kannattaa myös katsoa, ketkä tarjoavat myös etäopiskelumahdollisuutta.

Oluttuomariksi

Oluttuomarointi antaa lisää ymmärrystä oluesta ja syventää tietoa oluen laadusta ja oluttyyleistä. Tuomariksi voi opiskella joko etänä tai Suomessa, suorittaen vaikka sertifioidun kansainvälisen BJCP-tuomarointikokeen, jonka jälkeen voi hakea oluttuomarointiin ulkomaille.  Olutliitto järjestää oluttuomarointikoulutuksen loppuvuodesta 2023, siitä saat tietää lisää seuraamalla Olutliiton somea. Virallisen tuomarointikokeen päivämääriä voit katsoa BJCP:n sivuilta.

Muista myös katsoa kotioluttarvikeyritysten kurssit!

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen

Oluttuomarointi: Mikä on BJCP-sertifioitu tuomari?