Pääkirjoitus 2/2017

Hyvä lukija,

OlutPOSTI keskittyy tällä kerralla Belgiaan, tuohon suureen mutta usein unohdettuun olutmaahan. Olemme täällä Pohjolassa hehkuttaneet niin naapureidemme pienpanimobuumia kuin usein kaiken alkulähteenä pidettyä Yhdysvaltain isoa murrosta. On totta, että USA:ssa kaikki on suurta, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa, että kaikki ei suinkaan alkanut sieltä.

Belgialaista käsityöperinnettä ja sen uudistumista 70-luvulta lähtien ei juuri tunneta. Nyt eletään tilanteessa, jossa belgikloonit ovat vallanneet alaa. USA:n pienpanimobuumi perustui isolta osin siihen, että pioneerit halusivat vetisten lagereiden tilalle aitoja olutelämyksiä – ja niitä sai, kun otti mallia Belgiasta. Hämmästyttävän moni jenkkipanimo on aloittanut belgialaistyylisiin oluihin erikoistuen.

Belgioluen unohdettuihin vuosikymmeniin paneutuu artikkelissaan Teemu Vass. Nykypäivään kurkistaa André Brunnsberg. Belgioluen askeliin Suomessa johdattelee Tapio Lundell.

Belgialaisen oluen lippua on Suomessa pitänyt korkealla erityisesti belgioluiden maahantuojana aloittanut Servaali. Kaikkien tuntemat kalaravintolat saivat polttoainetta omasta maahantuonnista ja niissä viihdyttiin 90-luvulla kuin brown caféessa konsanaan. Onnittelut Teemu Lehdolle, josta tuli ritari perheyhtiön pitkäjänteisen työn ansiosta!

Kesä on oluenystävän kulta-aikaa. Maistellaan belgioluita ja muita kesän upeissa oluttapahtumissa, terasseilla ja laitureilla. Muista olutposti.fi ja pysyt menossa mukana!

Kippis!

MARIAANA NELIMARKKA PÄÄTOIMITTAJA