Perho tarttuu olueen – korkean tason olutkoulutusta luvassa

Olutkulttuurin elpyminen Suomessa viime vuosina on synnyttänyt lukuisia pienpanimoita ja olutravintoloita. Uusista innokkaista yrittäjistä ja alaan intohimoisesti suhtautuvista työntekijöistä huolimatta laadukas olutkokemus ei ole itsestäänselvyys.

Miten varmistaa ammattilaisten osaaminen? Mitä alalle aikovan tulisi tietää ja mistä ajan tasalla olevaa tietoa saa? Kenen vastuulla on tarjota koulutusta ja mistä sitä saa?

Koulutus tekee oluen ystävästä mestarin

Pitkän linjan ravintola-alan aikuiskouluttaja Perho PRO (ent. Haaga-Perho) tuottaa Sampo Järven kanssa kaikille avoimen olutosaamisen valmennusten sarjan, joka käynnistyy tänä keväänä Perho PRO BEER Basics -koulutuksella.

Olutkoulu Perho PROn kouluttaja Sampo Järvi kertoo saaneensa idean olutkoulusta jo vuosina 2009-10, kun hän suunnitteli ja toteutti olueen liittyvän kurssin restonomiopintojensa opinnäytetyönä.

– Opinnäytetyötäni varten tutkin myös valtakunnallisella tasolla opiskelijoiden olutosaamista ja osaamisen taso oli tuolloin varsin matalalla. Huomio kiinnittyi erityisesti siihen, ettei olueen liittyvää ammatillista koulutusta ollut tarjolla satunnaisia lyhytkursseja lukuun ottamatta. Kun viime vuonna kirjoitin kasvatustieteen gradua työn työntekijälähtöisesti kehittämisestä, tämä olutasia palasi mieleeni. Koulutustarjonta oli edelleen alkutekijöissä, joten otin yhteyttä Perhon aikuispuoleen, nykyiseen Perho Prohon. Nyt starttaillaan peruskurssin muodossa, Järvi valottaa.

Peruskurssin – kuten myös tulevien jatkokurssien – rakenteen suunnittelussa Järvi on hyödyntänyt muun muassa viinimestariopintojensa antamaa kokemusta, WSET:n koulutusten sisältökuvauksia ja ulkomaisten toimijoiden kuten Cicerone ja IBD Beer Academyn opetussuunnitelmia.

– Pidemmällä tähtäimellä tarkoituksenani on luoda sommelierin koulutusta vastaava, useasta moduulista koostuva moniportainen kokonaisuus olutalan ammattilaisiksi haluaville ja alalla jo toimiville. Nykyisessä poliittisessa tilanteessa ja ammatilliseen koulutukseen kohdistuvassa muutospaineessa en usko, että erityistä ammattitutkintoa on järkevää tai edes mahdollista tavoitella. Joustavalle ammatillisen osaamisen kehittämiselle sen sijaan on todennäköisesti yhä kasvava kysyntä myös tulevaisuudessa!

Olutpaneeli käynnistää HBF:n— yleisöpäivän

Perho PRO järjestää Olutosaaminen – nyt ja tulevaisuudessa -paneelikeskustelun Helsinki Beer Festivalilla Kaapelitehtaalla tänään perjantaina 7. huhtikuuta klo 17.30.

Keskustelun puheenjohtaja on Olutkoulu Perho PROn kouluttaja Sampo Järvi. Panelisteina toimivat Panimoliiton puheenjohtaja Elina Ussa, Olutpostin päätoimittaja Mariaana Nelimarkka, Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtaja, olutsommelier Olli Majanen ja William K. Kurvin ravintolapäällikkö Vessu Juvonen.

Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä paikan päällä tai tapahtumasivulla Perho PROn Facebookissa.

Perho PRO on osa Perho Liiketalousopistoa, jonka Töölön kampuksen yhteydessä toimii myös Ravintola Perho. Opetusravintolan alaisuudessa aloitti pienpanimo jo vuonna 1995.

Opetuspanimossa olut valmistetaan käsityönä, pääosin kotimaisista raaka-aineista. Panimon päätuote on Perhon Rohkea-olut, lisäksi pannaan erilaisia kausioluita. Näitä pääsee maistelemaan Ravintola Perhossa ja olutfestivaalin aikana myös Kaapelitehtaalla.