Sidrería – aito siideribaari Helsinkiin

Stadin Panimo avaa maaliskuun lopussa Helsingin Punavuoressa käsityösiidereille omistautuvan Sidrerían.

– Tällaista ei ole ollut, myyntipäällikkö Ingrid Viertola intoilee juuri remontin jäljiltä vastaanotetussa baarissa.

Täsmennetään vielä, että tamperelaisen Inezin kunniakas historia siideribaarina on toki tiedossa stadissa. Helsinkiläisille kulmakuppilan mittakaavoihin asettuva Sidrería on aivan uutta.

Taustalla on Stadin Panimon perustajiin kuuluvan Timo Konttisen pitkäaikainen kiinnostus espanjalaisiin ja ranskalaisiin siidereihin. Aika on nyt kypsä, toteaa toimitusjohtaja Arto Leinonen. StaPan oma maahantuontiyritys Ultimator aikoo ottaa tilanteen haltuun.

– Siiderivalikoima on ollut Suomessa huonolla tolalla, mutta se alkaa nyt parantua, ja haluamme olla edelläkävijä. Meille tulee pelkästään craftsiideriä, jonka laatu on kova, sekä kotimaista piensiideriä, jonka laatu myös varmistetaan, Viertola kertoo.

Sidrería pystyy tarjoamaan kymmeniä kiinnostavia siidereitä Espanjan ja Ranskan siiderialueilta. Valikoima nojaa lähinnä omaan maahantuontiin. Samaan aikaan etsitään kotimaisilta siiderintekijöiltä hyviä aitoja siidereitä.

– Etsimme ja maistelemme kotimaisia siidereitä. Toivomme löytävämme hyviä tuotteita niiltä, joiden intohimo ja sydän on siiderinteossa! Ainakin Vuokatin Viinitilan siiderit ja SÖR ovat tulossa Sidreríaan, Viertola valottaa.

Kausiluonteisia siideriyllätyksiä tulee varmasti muualtakin, kun Ultimator tiivistää siiderinmetsästystään uuden avauksen myötä.

Sidreríasta saa myös laadukkaita viinejä, kuohuvia ja oluita. Väkevissä baari tekee emoyhtiönsä Stadin Panimon tapaan yhteistyötä Helsinki Distilling Companyn kanssa. Tavoitteena on pitää hinnat kohtuullisina.

Korttelikapakka, jossa saa viihtyä

Sidrería on jo saanut vetäjät: Jenni Aalto ja Marianne Kanerva jakavat vetovastuun vuoroilloin.

– Tavoittelemme iberialaisen siideribaarin henkeä. Meidän tyyliimme kuuluu iloisuus, palvelualttius ja persoonallisuus, Jenni Aalto kuvailee.

Yksi suositun baarin merkki saa kuitenkin jäädä Iberian niemimaalle: Sidreríassa ei todistella baarin paremmuutta sillä, miten paljon servettiroskaa on lattialla. Espanjan-kävijät osaisivat suunnistaa sillä perusteella, mutta Suomessa luotetaan siisteyteen.

– Luomme olohuonemaisen paikan, johon on kiva tulla. Pienessä paikassa tarjoilijat voivat olla kontaktissa asiakkaisiin ja varmistaa, että kaikilla on hyvä fiilis, Marianne Kanerva täydentää.

Pöytiintarjoilu on yksi kontaktin kulmakivistä.

– Se kuuluu eurooppalaiseen palvelukulttuuriin! Meillä ei tarvitse jonottaa toppatakissa, vaan saa istua pöytään ja tarjoilemme juomat ja snackit sinne.

Baarissa on parikymmentä paikkaa. Jos kaupunki suo, terassikin ilmestyy ajallaan.

Sidrerían henkeen sopivat tastingit, ja niitä voi syntyä spontaanistikin, ovathan isot pullot kuin jaettaviksi luotuja!

Korttelikapakan hengessä myös lapset ja koirat ovat tervetulleita.

Yksityiskohdat tekevät Sidrerían

Siideriä saa niin hanasta kuin sille luontaisista isoista pulloista kaadettuna.

– Yksi vetonaulamme tulee olemaan seinälle asennettava asturialaisille hiilihapottomille siidereille tarkoitettu kaatolaite. Siihen menee iso pullo, ja asiakas voi vaikka itse kokeilla kaatoa – metrin kaato on näyttävä!

Leinonen lupaa, että myös muita siiderin tarjoiluun liittyviä vimpaimia on luvassa.

Pieni mutta tärkeä yksityiskohta: purtavaakin on saatavilla. Syötäväksi on luvassa pikku pintxoja muutamalla eurolla. Listan luomisessa kulmakiviä ovat pientuottajat.

Bruno tuo Espanjasta pieniltä tiloilta juustoja ja chorizoa. Listalle tulee myös vegevaihtoehtoja, Viertola kaavailee.

Siiderin makuun pääsee myös Siideriraadin matkassa, lue lisää lehden sivulta nro.27

Sidrería

Merimiehenkatu 18
arkisin klo 15.30-23
lauantaisin klo 15.30-02
Avaus 24.3.2017

Teksti ja kuva Mariaana Nelimarkka