Suomen siideripääkaupunki Salon kesässä uutta: siiderireitti ja Aito Siiderifestivaali

Siiderireitti on nyt totta Salossa!

Myös Mathildedalissa aiemmin järjestetty festivaali sai uuden nimen ja kaikki salolaiset tuottajat mukaan, kun Lepola Drinks ja Hallonmäen Siideripanimo kutsuivat Aidolle Siiderifestivaalille mukaan myös Brinkhall Sparklingin ja Paulan puutarhan.

pariskunta

Aaron ja Emmi Brownie ovat olleet aktiivisia Salon tuottajien yhteistyön virittelyssä. Heidän oma puotinsa avautui 1. kesäkuuta kolmanteen kesäkauteen ja on auki keskiviikosta lauantaihin. He ovat kantavia voimia Aidon Siiderifestivaalin järjestelyissä.

Olutposti kirjoitti keväällä 2022 Suomen siiderireitistä, jonka luontainen lähtöpiste sijoittuu Saloon. Siiderireitti mainittiin tuolloin ensi kertaa kotimaisessa mediassa. Salosta on tullut Suomen siideripääkaupunki, josta löytyy neljä aidon siiderin tuottajaa sekä muita asialle vihkiytyneitä toimijoita. Nyt salolaiset siiderintuottajat ovat tarttuneet tuumasta toimeen ja tuotteistaneet reitin, jolla poiketaan kaikkien neljän salolaisen siiderintuottajan luona. Kierroksen käyntikohteita ovat Lepola Drinks, Hallonmäen Siideripanimo, Brinkhallin Siideritalo ja Paulan puutarha.

Brinkhall Sparklingin Tapani Levanto kertoo siiderireitin hautuneen pitkään tuottajien mielissä.

”Olimme pyöritellet ideaa siiderireitistä pidemmän aikaa. Meillä oli matkailun timantti käsillä, sillä siiderimatkailu on nousussa meillä ja muualla”, Levanto kuvailee.

Kun Yrityssalo järjesti keväällä 2023 ruokamatkailun tuotteistustyöpajoja, saivat siiderituottajat haaviinsa työkaluja ja hyviä käytänteitä.

”Salon matkailun työpajassa tehtävänä oli kehittää lähiruokaan ja makumatkailuun linkittyvä tuote. Tajusimme, että nyt on aika luoda siiderireitti. Se rykäistiin lopulta nopeasti kasaan, sillä meillä kaikilla oli samanlaiset ajatukset”, Levanto kertoo.

Päätuote on alusta, joka kokoaa tiedot tuottajista ja käyntipaikoista matkan varrella. Reitillä voi kulkea myös omatoimisesti: kävijät voivat itse suunnitella, miten toteuttavat oman vierailunsa. Ennen oman nettisivun valmistumista reitti on koottu Visit Salon sivustolle.

”Matkanjärjestäjille, jotka tekevät ohjattuja matkoja, tarjoamme valmiin paketin. Siiderireitin lanseeraus on Turun ruokaviikkojen yhteydessä 8. kesäkuuta, jolloin on ensimmäinen lähtö Turusta”, Levanto kertoo.

Paikallinen bussiyhtiö Launokorpi lähti tuottajien logistiikkakumppaniksi. Kesälle suunnitellaan lisälähtöjä kysynnän mukaan.

Uranuurtaja siiderimatkailussa

Suomen ensimmäinen siiderireitti tutustuttaa kävijän suomalaisen aidon siiderin maailmaan, erilaisiin siiderityyleihin, valmistusmenetelmiin sekä siiderin kanssa nautittavaksi sopiviin ruokiin. Reitillä pääsee tutustumaan siiderin tekijöihin ja tekemään ostoksia suoraan valmistajilta. Ohjatun retken ohjelmaan kuuluu Wiurilan kartanomiljööseen katettu ateria, jolla nautitaan siiderille sopivia makupareja sekä neljän tuottajan tasting.

Aito Siiderifestivaali kesä-heinäkuun taitteessa

Yhteistyön tiivistyttyä oli luontevaa suunnitella myös aiemmin pienempänä järjestetty siiderifestivaali uusiksi. Festivaalin uusi nimi on Aito Siiderifestivaali. Sen järjestäjät, Lepola Drinks ja Hallonmäen Siideripanimo, kutsuivat myös Brinkhall Sparklingin sekä Paula Achrénin puutarhan mukaan. Yleisölle tämä tarkoittaa, että tänä vuonna on entistä helpompaa tutustua kaikkiin neljään salolaiseen siiderituottajaan.

kasvihuoneessa

Raaka-aineen lähteellä Hallonmäen tilalla Mona Lahtisen ja Jarno Vesterisen vieraana:

”Siiderifestivaali, jolla esiinnymme kaikki, sopii hyvin siiderireitin kupeeseen”, Levanto toteaa.

Aika ja paikka ovat vanhat tutut: festivaali kokoaa siiderinystävät 30.6.-1.7. Matildankartanon niitylle.

”Festivaaleilla on takuulla jotain uutta maisteltavaa. Meiltä Brinkhallilta tulee pienempiä kokeilevia eriä pitkin kesää”, Levanto vinkkaa.

Maailmalla palkittuja tuotteita

Salon siiderintuottajat ovat paitsi tiivistäneet yhteistyötään, kokeilleet siipiään maailmalla. Marraskuussa mitaleita kertyi ensi kertaa järjestetystä pohjoismaisesta siiderikilpailusta NICAsta, ja huhtikuun lopussa mainetta tuli Frankfurtin Cider Worldista. Esimerkiksi Lepolan Hoppy, australialaisella Galaxylla humaloitu siideri paikallisesta omenasta, sai NICAsta kultaa ja Cider Worldista hopeaa. Brinkhall Sparkling taas sai Frankfurtista nostetta uuden Prestige Brutin lanseeraukseen. Se arvioitiin Cider Worldissa hopeamitalin arvoiseksi jo ennen virallista julkistusta.

”Yhteistyö tiivistyy reissuilla! Frankfurtissa Lepola ja Brinkhall olivat vieri vieressä messuilla”, Levanto muistelee.

Kesällä tuottajilla on edessä tuplabuukkaus: Aidon siiderin festivaalin kanssa päällekkäin osuu Nordic Craft Cider Festival Ruotsissa, minne Lepola ja Brinkhall ovat molemmat menossa. Kaiken lisäksi Brinkhall on samana viikonloppuna kutsuttu myös englantilaisille Suds with Buds Invitational Beer Festival -juhlille ainoana siideritoimijana. Triplabuukkaus todistaa, että verkostoituminen kannattaa ja suomalaisella siiderillä on kysyntää. Brinkhall Sparkling näkyy vahvasti myös Turun ruokaviikoilla, missä siiderikärry esittelee siiderimön tuotantoa. Samaan aikaan Brinkhall on käynnistämässä kumppaniravintolakonseptin ”Partners in Cider”, joka starttasi toukokuussa Kakola Brewingin KBC Taproomilta.

”Siiderikärry parkkeeraa Turun ruokaviikkojen ajaksi Kauppatorin kulmaan, mihin pystytämme siideriterassin. Tuotamme aiheeseen liittyvää sisältöä ja ohjelmaa. Jatkossa ravintolat voivat kutsua meitä vierailulle terassilleen ja kierrämme kesällä tapahtumia. Kärryssä on tarjolla koko meidän tuotantomme, sillä haluamme tuoda hyvät siiderit laajemman joukon saataville. Samalla haemme kumppaniravintoloita, joihin tulisivat tarjolle myös erikoiserät ja ulosmyynti”, Levanto kertoo.

Teksti ja kuvat: Mariaana Nelimarkka