Tee kotona barley wineä Mallaskosken reseptillä

Tutustu barley wineen ja tee sitä kotona Mallaskosken panimon reseptillä!

kotiolutta

Yksi tuhdeimmista oluttyyleistä on englantilaislähtöinen barley wine. Nimi tulee vahvuudesta, ovathan barley wine -oluet yleensä viinin vahvuisia, noin 9-12 -prosenttisia.

Tämäntyyppisiä oluita on tehty nykyisen Ison-Britannian alueella jo pitkään, luultavimmin jo 1400-luvulla, tosin barley wine -nimi on myöhäisempää perua. Ensimmäinen barley wine -niminen olut on tunnettu 1800-luvun puolenvälin jälkeen, kun Bass Brewery julkaisi ensimmäisen tyylin nimeä kantaneen oluen, Bass No. 1 Barley Winen. Markkina oli tämäntyyppisille oluille aika kapea, tosin näitä tuhteja oluita markkinoitiin aikoinaan muun muassa brittien yläluokalle, toivoen heidän siirtyvän kotimaiseen olueen ranskalaisen viinin sijaan.

Perinteinen barley wine on maltaisen toffeemaista ja siinä on monimuotoinen kuivattujen hedelmien makumaailma. Humalointi jää  maltaisten aromien varjoon. Brittityylisiä barley wine -oluita on hyvä kypsyttää pullossa tai tynnyrissä, oluen maun ikääntyessä kauniisti. Tässä olutyylissä ei parasta ennen -päiväys ole niin tarkkaa. Usein viileässä pidetyt barley winet säilyvät vuosi valmistajan antaman päiväyksenkin yli.

Tynnyrissä barley wine imee itseensä tynnyrin aromeja, jotka useimmiten sulautuvat yhteen maltaisten aromien kanssa. Tynnyrikypsytettyjä barley wine -oluita näkeekin yhä useammin.

Barley wine rantautui tyylinä rapakon taakse 1970-luvun puolivälissä, jolloin Anchor Brewing teki siitä oman, myöhemmin tyylin jenkkiversiona tunnetun, humaloidumman oluen. Britti- ja jenkkiversion erottaakin juuri humaloinnista, brittioluiden ollessa maltaisen makeita ja jenkkien kuivempia ja katkerampia. Tyylistä löytyy myös vehnää sisältävä wheat wine sekä rukiinen rye wine.

Barley wine -oluelle tunnusomainen vahvuus ja pyöreys vaatii juojaltaan aikaa, ja olut onkin parhaimmillaan hitaasti nautiskeltuna, jolloin sen aromit aukeavat kauniisti. Olutlasin sijaan barley winea voi juoda aromi- tai viinilasista, tarjoilulämpötilan ollessa noin 14-18 astetta.

Oluttyyli on erinomainen pari juustolautaselle, ja varsinkin sinihomejuustot nauttivat brittityylisen barley winen seurasta. Makean ystäville hyvä yhdistelmä löytyy maustekakusta ja barley winesta, mutta barley wine toimii myös digestiivinä tai talvi-iltojen lämmittäjänä.

Mallaskosken Barley Wine

Resepti: Mallaskosken panimo, Jyri Ojaluoma 

20 L

Mallas:

6,5 kg Viking Golden Ale

3 kg Viking Pilsner Zero

1,5 kg Viking Red Active

Keittoon 500 g Candimix Dark- tai ruokosokeria

Humalointi:

Calypso 13%    20,7g                 55 min

Keittoaika 60 min

Hiiva: 

Safeale BE-256

Käymislämpö 22-23

IBU 40 

Plato 25,5 

SG  1,108

 

Teksti ja kuva Anikó Lehtinen, kuvitus Oskari Sarkima

Ilmestynyt Olutposti 4/23 -lehdessä.

Katso myös:

Tee kotona tummaa lageria Takatalo & Tompurin reseptillä