Tee kotona tummaa lageria Takatalo & Tompurin reseptillä

Tumma lager on suomalaisten kestosuosikki, vaikka ei sitä trendikartoissa näy. Olutposti kertoo tästä mallasleipämäisen paahteisesta oluttyylistä ja vinkkaa Takatalo&Tompurin kotiolutreseptin!

Tumma lager on erinomainen ruokajuoma!

 

Kahvinvärinen tumma lager on tyypillisimmillään tsekkiläistä, mutta tästäkin oluttyylistä on nykyään monia eri versioita. Se tunnetaan paahteisesta aromista ja hienoisen karamellimaisesta mausta, alkoholipitoisuuden ollessa kevyehkö ja jälkimaun miedon katkera.

Yksi tumman lagerin versioista on dunkel, joka on kotoisin Baijerista. Alun perin lagerit olivatkin tummia tai tummahkoja, olematta kuitenkaan kahvimaisen paahteisia, vaan pikemminkin saaristolaisleipämäisen makeita. Nykyisessä Tsekin tasavallassa sijaitseva Böömin alue on tunnettu tummista lagereistaan, joita kutsutaan nimellä černý/cerne (musta) tai tmavé (tumma).

Tsekin tasavallan alueella tummia lagereita on tehty jo kauan mutta Suomeen ne rantautuivat rytinällä yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä, Suomen liityttyä EU:hun, makean tumma Velkopopovicky Kozel Černý etunenässä. Tähän, silloin keinomakeutusaineita ja sokeria sisältävään, hyvin makeaan olueen suomalaiset ihastuivat. Hauska yksityiskohta on, että koska tässä oluessa, kuten monessa muussakin tsekkioluessa, oli mainittuna kantavierreluku joka on alkoholiprosenttiin verraten noin 2,5-kertainen. Monet Suomessa luulivat aluksi oluen olevan hyvin vahva. Tummasta lagerista tuli tyylinä nopeasti yksi olutkansan suosikeista ja jo samalla vuosikymmenellä tummia tsekkityylisiä lagereita tehtiin suomalaisissakin panimoissa. Sittemmin tyylin makumaailma on laajentunut Suomessa ja siitä löytyykin niin tanakammin humaloituja kuin vaikkapa kauraa tai ruistakin sisältäviä versioita.

Tummiin lagereihin kuuluu hieman kahvimaista paahteisuutta, mämmin ja saaristolaisleivän mallasmaista makeutta, karamellimaisuutta ja hieman jopa toffeemaisuuttakin. Tummat lagerit ovat kuitenkin samalla helposti juotavia ja sopivat viileänä jopa janoon. Savuiset aromit eivät tähän oluttyyliin kuulu eikä voimakas kuivahumalointikaan.

Tummat lagerit ovat erinomaisia ruokajuomia ja sopivat hyvin myös ruuanlaittoon. Syksyiset juures- ja sienipadat nauttivat lorauksesta tummaa lageria liemeen ja tyyli sopii myös punaisen lihan kastikkeeseen tai haudutukseen kuten myös makkararuokiin. Samoihin ruokiin olut käy myös ruokajuomana. Kesällä tumma lager käy monen grilliherkun kera, onhan siinä vivahde samaa paahteisuutta kuin grilliruuan pinnassa ja viileänä se on erinomainen ruokajuoma kesäkuumallakin. Pieni lasillinen tummaa lageria käy myös tiikerikakun ja muiden kuivakakkujen kera sekä kevyehköjen kovien juustojen kera.

Tee kotona:

Kaski Schwarz – 25 Litraa

Resepti Mikko Suur-Uski, Takatalo&Tompuri Brewery

Maltaat:

Pils 3500 g

Caramel 100 300 g

Chokolade light 400 g

Cahokolade dark 300 g

Mäskäys:

20 min 50 celsius

40 min 62 celsius

25 min 72 celsius

Ulos 78 celsius

Humalat:

Magnum 10 g 60 min

Magnum 10 g 45 min

Tettnanger 50 g 0 min

Hiiva:

Hiiva Saflager 189

12 Plato. Käymisen jälkeen lagerointi ainakin 6 viikkoa.

Kuvat: Anikó Lehtinen ja Erkki Ukkola

Ilmestynyt 3/23 Olutposti-lehdessä.

Katso myös:

Tee kotona helles-olutta Maku Brewingin reseptillä