Viikon olut ja ruoka -pari: Oluinen savujuustofondue

Kukapa meistä ei rakastaisi sulaa juustoa? Rakkaus siihen on vanhaa perua, koska vuosisatoja sitten Ranskassa on talvikuukausina syöty sulaa juustoa leivän kera. Itse fondue -sanan alkuperäkin on johdettavissa ranskalaiseen sulattaa- verbiin. Juustofondue on herkullista seurusteluruokaa ja sillä voi kerätä pitkäksi aikaa ystävät saman pöydän ääreen. Tässä hieman modernimpi versio perinteisestä sveitsiläisestä juustofonduesta.

Fondue on myös laiskan kokin unelmaruokaa: siinähän periaatteessa kuumennetaan juusto ja paloitellaan muut raaka-aineet, vieraiden tehdessä varsinaisen kokkauksen. Kaikki fonduen perinteiset muodot toimivat erinomaisesti oluiden kera ja mikäpä estää meitä järjestämästä olutpruuvia fonduen ympärille?

Oluinen savujuustofondue

200 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g savujuustoa raasteena

100 g mozzarellajuustoa raasteena

1 dl amber lager -olutta tai muuta maltaista, hennosti humaloitua olutta

Runsaasti mustapippuria

Ripaus suolaa

 

Lisäksi:

hyvää maalaisleipää

1 tuore ananas (jos et pidä juuston ja ananaksen yhdistelmästä, varaa viereen omenaa, paprikaa tai muita kasviksia)

Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Sekoita uuninkestävään kulhoon tai pataan tuorejuustoa ja juustoraasteet, lisää olut ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta runsaalla mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Laita uuniin noin 20 minuutiksi ja seuraa, että pinta hieman ruskistuu ja kuplii. Leikkaa leipä kuutioiksi ja putsaa sekä pilko hedelmät/kasvikset. Tarjoile kuumana dippaillen fondueta leivän ja hedelmien/kasvisten kanssa.

Juomaksi hedelmäistä APA:aa, humalaista IPA:aa, rapsakkaa lageria tai pilsiä. Kokeile myös maltaista amber tai vienna lageria.

Kokeile myös olut- ja juustotastingia:

Joulukalenterin 22.luukku: Kuinka teet olut- ja juustotastingin