mainos

Viikon olut ja ruoka -pari: Unkarilainen lángos ja vaalea lager

Kokeile vapuksi munkkien sijaan unkarilaista lángosia. Tämä Unkarin pizzaksikin sanottu, uppopaistettu leipä on katuruokaherkku, mitä syödään perinteisesti vain valkosipulilla hangattuna ja suolalla maustettuna, tai sitten hapankermalla ja juustoraasteella, mutta lángosin päälle voi laittaa mitä vain! Osa unkarilaista lisää taikinaan keitettyjä perunoita, mutta tärkeintä on paistaa taikina runsaassa öljyssä ulkoa rapeaksi ja sisältä kuohkean pehmeäksi. Juomana lángosin kanssa Unkarissa nautitaan usein saksalaisittain humaloitua vaaleaa lageria tai pilsiä.

Unkarilainen lángos eli uppopaistettu leipä

Taikina:

  • 25 g tuorehiivaa
  • 2,5 dl lager-olutta
  • 2 dl maitoa
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • noin 6 dl jauhoja
  • 3 rkl öljyä

Paistamiseen öljyä. Viimeistelyyn valkosipulin kynsi ja suolaa.

Liuota hiiva kädenlämpöisen maitoon, lisää sokeri. Sekoita suolaa jauhoihin. Alusta taikinaa vuorotellen jauhojen, veden ja öljyn kanssa, kunnes saat löysähkön taikinan. Nostata liinan alla noin tunnin ajan. Muotoile sitten taikinasta palloja ja anna niiden kohota liinan alla vielä puolen tunnin ajan.

Venytä pallot litteiksi ”levyiksi” ja uppopaista ne runsaassa öljyssä. Kokeile pienellä palalla taikinaa, että onko öljy tarpeeksi kuumaa.  Jos taikina nousee pinnalle ja paistuu kullanruskeaksi, öljy on juuri hyvää. Ota reikäkauhalla paistuneet lángosit valumaan talouspaperin päälle hetkeksi. Mutta vain hetkeksi.  Hankaa kuumaa lángosia valkosipulinkynnellä ja ripottele päälle paljon suolaa. Juomaksi sopii lagerin ja pilsin lisäksi myös hedelmäinen APA, katkeroinen IPA tai bitter.

Jos munkkeja tekee mieli, tee vapuksi siiderimunkkeja!

Siiderimunkit ja vapun herkkureseptit