Ota talteen juhannusherkkujen juomasuositukset!

Juhannukseen kuuluu syöminen ja juominen yötä myöten.  Oikeilla juomavalinnoilla kruunaat juhannuksen ja saat kaiken maistumaan paremmalta. Juhlajärjestelyjen helpottamiseksi Olutposti koosti lukijoille vinkit niin juhannuksen ruokapöytään kuin saunaankin.

Jussin juomasuositukset

Kirpeät hapanoluet, berliner weisset ja goset sopivat aperitiiveiksi hyvin viilennettyinä. Samat oluet käyvät naposteluruokien kera ja vaikka kokkoa katsoessa irtokarkkien kanssa. Jos joukossa on kuohuvan suosijoita, hyvä alkujuoma on myös kuiva, kupliva siideri.

Juhannussauna on klassikko, jota ei sovi unohtaa. Saunajuomaksi voi hyvin valita perinteikkäästi lagerin tai pilsin, erilainen vaihtoehto on kokeilla vaikkapa mikro-ipoja tai hieman suolaista, kevyttä gosea tai hedelmäistä APA:a.

Sillipöytään

Sillin ja uusien perunoiden, sekä erilaisten kylmien kalaruokien kanssa kannattaa tarjota pilsiä, lageria tai hedelmäistä vaaleaa belgityylistä vehnäolutta. Erilaiset kanamunakastikkeet ja majoneesillä höystetyt peruna- ja pastasalaatit toimivat samojen oluttyylien kera.

Grilliherkkujen kera

Grilliruuat kuuluvat juhannukseen ja makkaran kanssa maistuu joko rapsakka pils, saksalaistyylinen vehnäolut tai havumaisen aromikas IPA-olut, jopa tupla tai tripla-versiona. Pitkään kypsyvät lihat sopivat hyvin maltaisten red ale-oluiden tai black IPA:n kera. Myös tummat lagerit ja amber alet käyvät hyvin grillilihojen kera. Tuliset marinadit vaativat oluelta maltaisuutta, se kannattaa muistaa! Kana- ja kalkkunaruuat maistuvat greippimehuimaisen NEIPA-oluen kanssa, joka on omiaan myös miedon makuisten makkaroiden kera.

Lohta voi hyvin loimuttaa juhannuksena. Siihen sopivia oluita ovat esimerkiksi vaaleat pale alet, NEIPAt, belgityyliset vehnäoluet tai hedelmäiset APAt. Erittäin hyvin sopii myös kuiva omenasiideri. Sillin ja uuden perunan kanssa klassikko on lager- tai pils-olut, mutta hauskan yhdistelmän saa myös saksalaisesta vehnäoluesta ja kesän kaloista.

Grillatun juuston ja kasvisten kera kannattaa tarjota myös NEIPA- tai APA-olutta, lisäksi niiden kanssa käy hyvin rustiikki saison-olut. Tuhdimmat kasvisruuat viihtyvät amber alen tai tummemman IPA:n kaverina.

Jälkiruokien kaveriksi

Mansikkaisten ja vaniljaisten jälkiruokien kera, kuten erilaisten makeiden piirakoiden kanssa, sopivat hyvin jo mainitut hapanoluet, makea omenasiideri sekä vaaleat belgityyliset ale-oluet. Samat oluet käyvät myös raparperipiiraan kera. Kuumalla ilmalla jäätelön kanssa kannattaa maistaa erilaisia oluita, koska sekä happamat oluet että monet raikkaat IPA-oluet maistuvat myös jäätelön kera.

Illan pimetessä voi ottaa kokon loimussa palan hyvää juustoa tumman belgioluen tai täyteläisen barley winen kera tai kokeilla vahvaa englantilaista siideriä oluen vaihtoehtona.

Juhannuksen herkkureseptit

Kokeile juhannuksen ruokapöytään Olutpostin testaamat helpot reseptit ja katso niihin tehdyt juomasuositukset:

Kesätortilla ja olutkastike

Sisäfilesalaatti ja hedelmäinen olutvinegrette

Salaatti paahdetuista kasviksista olutvinegretellä

Herkutteluun sahtia ja sinihomejuustoa

Siiderikasviksia ja jugurttikastiketta

Rapea perunasalaatti uusista perunoista

Kreikkalainen sipsiplatteri

Näin viilennät oluet kesähelteillä