Maltaassa muhineet jauhomadot maistuvat Coca-Colan kanssa

Hyönteiskokki Topi Kairenius kasvattaa farmillaan Fat Lizard -panimon yhteydessä muun muassa jauhomatoja. Hän antaa niiden lihoa oluenteon sivutuotteena syntyvässä mäskiravassa ja marinoi ne kasvatuksen päätteeksi humalankukilla.

– Jauhomadon toukat saavat kasvaa maltaassa. Samalla mallasjätteellä muuten ruokitaan myös pihvikarjaa! Kaksi viikkoa ennen poimimista vaihdan jauhomatojen ruokavaliota ja ne saavat pelkästään kuivattuja humalankukkia, Topi Kairenius selostaa.

Kairenius tunnetaan innokkaana kokeilijana, joka on luonut lukuisia oluen ja ruoan makupareja kasvatetuista ja villeistä hyönteisistä ja oluista. Maaliskuisena haasteena oli luoda täydellisiä makupareja Coca-Colalle.

Coca-Cola ajan hermolla

Coca-Cola on tottunut tutustuttamaan suomalaiset uusiin makuihin. Tutustumista helpottaa, jos mukana on jotain tuttua. Kun Topi Kairenius laati gourmetmenun, johon hyönteiset toivat hyvää makua, tuttuna elementtinä palveli Coca-Cola, jolla marinoitiin kotisirkat ja joka toimi lihaisien makujen ruokajuomana.

– Cokis on kuin farkut, se ei mene koskaan muodista ja sopii kaikkeen, Kairenius tunnelmoi menua esitellessään.

Kaksi miljardia ihmistä maailmassa käyttää ravinnokseen hyönteisiä. Vain länsimaissa niitä vieroksutaan, vaan ei kaikissa piireissä. Suomalaiset ovat Kaireniuksen mukaan uteliaita ja innokkaita kokeilijoita, ja olemme länsimaista kolmanneksi edistynein hyönteisruoan käyttäjämaa.

– Eräässä tilaisuudessa Oulussa minulta hävisivät kaikki jauhomadot parempiin suihin ennen kuin ehdin edes paistaa niitä, Kairenius paljastaa sattumuksen muutaman vuoden mittaiselta hyönteisruoan lähettilään uraltaan.

Hyönteisissä yhdistyy kolme maapallon kokoista asiaa: eettisyys, ekologisuus ja ravinteikkuus. Ne auttavat vähentämän lihankulutusta.

Kairenius sanoo, että nyt kaivataan pioneereja. Sellaisia ovat muun muassa alkutuottajat, joiden tiloilla sirkkafarmit syrjäyttävät pian sikolätit: sikafarmarit ovat hetkessä kiinni ja opettelevat uutta ammattia. Kairenius korostaa, että hyönteistaloudesta kehittyy kokonainen uusi elintarviketeollisuuden ala, ja uusia toimijoita ilmestyy edelläkävijämaissa kuukausittain.

Lisää hyönteisruokaa!

Nacholautanen Topi Kaireniuksen tapaan: rapeaksi paistettuja kotisirkkoja, juomaksi raikas Coca-Cola.

Kairenius pyrkii hyödyntämään hyönteisten ominaismakua kokatessaan, mutta ei toisaalta kaihda ronskejakaan marinadeja ja makulisäyksiä. Entocuben kasvattamat kotisirkat saivat nacho-lautasta varten niskaansa etikasta, soijasta ja Coca-Colasta sekoitetun marinadin ennen kuin ne paistettiin rapeaksi.

Mehiläistarhalta peräisin olevien kuhnuritoukkien makua Kairenius korostaa hunajalla.

Kätevintä on käyttää hyönteisjauheita, joita voi lisätä esimerkiksi kasvispohjaisiin pihveihin ja smoothie-juomiin. Kairenius arvioikin niiden käytön leviävän nopeimmin kuluttajien keskuudessa.

Maistiaisia hyönteisruoasta Kairenius on olutmiehenä tarjoillut useimmiten juuri oluen kanssa. BrewDog Helsingin kanssa on meneillään jo yli vuoden jatkunut maistelusarja. Pientä esimakua saa myös ensi viikolla, kun Fat Lizardin oluet valtaavat helsinkiläisen William K. Kurvin hanat ja snacksina tarjoillaan hyönteisiä.