Olutpostin pääsiäisjuomavinkit

Pääsiäinen on ruuan ja juoman juhlaa. Juhlavierasmäärät ovat tänä vuonna pienempiä, mutta pääsiäispöydän antimiin kannattaa satsata silti. Olutposti kokosi pääsiäisen juomasuositukset ja vinkkaamme vielä herkullisen pääsiäismenun reseptit kaupan päälle!

Pääsiänen ja olut ovat liittyneet yhteen vuosisatojen ajan varsinkin luostareiden kautta. Belgiassa ja Saksassa munkit nauttivat usein vahvaa olutta koko pääsiäistä edeltävän paaston ajan ”nestemäisenä leipänä” , korvaten sillä kokonaisia aterioita. Paaston jälkeen, kun pääsiäisenä päästiin syömään, olivat oluet raskaan juhlaruuan kanssa tuhteja ja vahvoja.

Nykyään pääsiäisperinteeseen usein kuuluu erilaisten kanamunaruokien nauttiminen, lammas lisäkkeineen, vaniljainen pasha ja siirappinen mämmi sekä tietysti suklaamunat.

Kanamuna ja siitä valmistetut ruuat ovat hieman haastavia viinin kanssa yhdistettäessä, mutta erilaiset oluet kuten vaalea lager tai rapsakka pils nauttivat kananmunan seurasta. Myös vaalea belgityylinen vehnäolut, mehumainen NEIPA tai hennosti humaloitu pale ale sopivat pääsiäisen kanamunaruokiin. Jos alkupalapöydässä on tarjolla kalaa, samat oluet sopivat myös kalaruokien kera. Ja jos haluaa tarjota jo parsaa, sekin menee näiden oluiden kanssa.

Pääsiäispöydän oikeutettu kuningas on usein lammas, jonka kanssa voi nauttia hieman tuhdimpia ja voimakkaamman makuisia oluita. Sisältä punertava lampaankare sopii hyvin tumman porterin tai stout-oluen kanssa, kun taas lampaanpaisti sopii hyvin tumman IPA-oluen tai maukkaan bock-oluen kanssa. Myös tuhdit tummat luostarityyliset oluet käyvät hyvin pääsiäispöydän lampaan kanssa. Erilainen makunautinto tulee lampaan ja hedelmäisen kriek-oluen yhdistämisestä, sitäkin voi kokeilla.

Kasvissyöjän pääsiäinen voi koostua maukkaasta munakoisosta, erilaisista juurespadoista ja risotosta. Silloin oluelta vaaditaan makua, mutta ei liikaa humalointia. Hyviä oluita tähän ovat vaikka tummat ja vaaleat luostarioluet, tuhdit doppelbockit, maltaisat red- ja brown alet, sekä hedelmäinen saison-olut. Humalafani voi nauttia pääsiäisen kasvisruokien kanssa session IPA-olutta.

Rahkajälkiruokien kanssa kannattaa nauttia joko mehukkaita hedelmäoluita tai kirpeitä hapanoluita. Mämmin seurana voi juoda joko porteria tai voimakkaamman makuista imperial stouttia, jos pitää mämmistään runsaan kerman ja sokerin kera.

Aterian voi päättää suklaamuniin, joiden kanssa sopivat niin tummat stoutit ja porterit, tuhdimmat imperial stoutit, kirpeät hapanoluet tai tuhdit tummat belgidubbelit.

Kannattaa myös katsastaa lähipanimoiden olutvalikoima!

Jos haluat pitää asiat yksinkertaisina, muista; kanamunalle vehnäistä, pashalle hedelmäistä, lihalle luostariolutta ja suklaalle tummaa olutta!

 

Valmista pääsiäismenu: Alkuruuaksi uppomunia (katso resepti), pääruuaksi olutmarinoitua lampaankaretta, tummaa olutkastiketta sekä jälkiruuaksi mämmipannacottaa. Katso reseptit!

https://olutposti.fi/reseptivinkit-paasiaiseksi/