Katsaus vappujuomiin vuonna 2020

Vappu on syömisen ja juomisen aikaa, varsinkin nyt kun muita huveja voi seurata lähinnä kotisohvalta. Hyvillä olut- ja siiderivalinnoilla saa nautiskeltua vapun antimia vielä paremmin, joten Olutposti auttaa sinua valitsemaan oikeat juomat kevään juhlaan!

Vapun kilistelyyn käyvät hyvin pirteän hedelmäiset oluet, jotka voi myös tarjoilla samppanjamaljasta tai laittaa paksureunaiset lasit pakkaseen ja tarjoilla oluet huurteisina. Hyviä oluttyylejä juhlakilistelyyn ovat erilaiset hapanoluet, joista varsinkin marjaisen kauniit vaaleanpunaiset berliner weisset, kriekit ja sour alet sopivat vappuun. Toinen hyvä vaihtoehto on raikas vaalea lager ja pils tai kupliva saison-olut, koska alkumaljaoluiden tulee valmistaa suu raikkaudella ja kuivuudella ruuan nautintaan. Eikä siksi kannata unohtaa kuivaa omenasiideriä, joka sopii myös juhlamaljaksi.

Vapun sillikselle voi tarjota kalojen kanssa vaaleaa vehnäolutta, perinteisesti lageria tai raikasta golden alea. Hyvä vaihtoehto on myös kevyemmät saison-oluet tai makeahko omenasiideri. Samat oluet sopivat brunssipöytäänkin ja ovat ruokakäytössä hyvin monipuolisia.

Kevään ensimmäisen grillikattauksen kanssa sopivat viileänä tarjottavat tummat lager-oluet tai bockit, jos tarjolla on grillimakkaraa. Grillilihan kanssa taas IPA-olut—  tai sen kevyempi vaihtoehto APA – ovat oivia vaihtoehtoja, mausteisten grilliherkkujen kanssa taas hieman makea amber ale -olutkin käy. Grillattujen kasvisten tai vaikka grillijuuston kanssa vaalea vehnäolut on takuuvarma valinta.

Grilliherkkujen kanssa käyvät hyvin siiderit, erinomainen siiderityyli kasvisruokien kanssa on sameahko, hyvin omenainen siideri, grillilihojen nauttiessa taas hieman tammisten englantilaistyylisten siiderien seurasta.

Erilaisten kakkujen kanssa kannattaa tarjoilla pienistä laseista hapanta berliner weisseä tai lambicia. Tuhtien suklaakakkujen kanssa menee myös paahteinen imperial stout. Vappujen perinneherkku on munkit, ja niiden kanssa maistuvat joko hapanoluet tai sitten rohkeampi valitsee munkkijuomakseen katkeroisen IPA-n, jossa munkin rasva taittaa oluen humalointia.

Vappuiltaan voi varata muutaman lämmittävän barley winen ja palan hyvää, kovaa cheddaria tai goudaa ja seurailla vaikka erilaisia virtuaalisesti lähetettäviä konsertteja kotisohvalta.

Siiderimunkit ja muita juhlaruokareseptejä (kuten sipsissalaatti, frittijuusto, parsaa parmesanin kanssa) vapuksi:

Siiderimunkit ja vapun herkkureseptit

Vapun tekemiseksi juusto- karkki- ja suklaamaistelu:

Löydä olutsuosikkisi maun kautta