Pääkirjoitus 3/2017

Jubileum sentään,— Suomi täyttää sata ja se tulee jo korvista ja nenästä!

OlutPOSTI osallistuu juhlallisuuksiin katsomalla tulevaan. Kysyimme neljältä olutvaikuttajalta, miltä näyttää panimoala ja olutkulttuuri seuraavan sukupolven tullessa mukaan. Vastaukset kokosimme otsikon Olut-Suomi 2037 alle.

Kurkistamme myös menneeseen. Suomalaisen oluen tarjoilun historiaa valottaa toimittaja ja kirjailija Sakari Nupponen, joka jututti muun muassa Kantaravintoloiden maakuntakierroksella mukana ollutta Antero Niemeä.

Kun Suomi juhlii yhtä satasta, kirkolla on vielä isommat juhlat: reformaatio täyttää 500 vuotta. Luther-nimisen olutseurankin perustanut pappi Lari Junkkari on paras henkilö kertomaan, miten olut liittyy Martti Lutheriin ja Wittenbergiin.

Aihetta juhlaan on myös Carlsbergin panimolla, joka täytti elokuussa 170 vuotta. Juhla oli hyvä syy esitellä tähänastisia saavutuksia, mutta myös tähytä tulevaan.

Sinebrychoffin Porter täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 60 vuotta. Sen kunniaksi maistelimme tätä suomalaisten makua muokannutta olutta kolmelta vuosikymmeneltä yhdessä panimomestari Tapio Kangas-Heiskan kanssa. Toki juttelimme samalla muutenkin Suomen pitkäikäisimmästä oluesta.

Maltaisia lukuhetkiä,

MARIAANA NELIMARKKA PÄÄTOIMITTAJA