Pienpanimoliiton uusi puheenjohtaja on Mikko Mäkelä

Pienpanimoliiton vuosikokous valitsi keskiviikkona 9.11.2017 Nokialla Mikko Mäkelän liiton uudeksi puheenjohtajaksi.

Mikko Mäkelä edustaa uuden sukupolven pienpanimoa. Hän lähti heti Panimoyhtiö Hiisi Oy:n ensimmäisenä toimintavuonna mukaan edunvalvontaan.

– Minulla on pari kautta hallituksessa jo takana, hyvä että tuli lähdettyä hallitukseen heti. Alusta asti kiinnosti nähdä, mitä alalla tapahtuu, ja nämä ovat olleet vilkkaat neljä vuotta – mielenkiintoista seurattavaa, vaikka ei aina niin mukavaa, Mäkelä toteaa.

Vaihdos oli hallittu: puheenjohtaja Mika Tuhkanen väistyi omasta toiveestaan, mutta jatkaa hallituksessa, kuten konkaripanijat Rami Aarikka ja Tuomas Markkulakin. Uusina mukaan tulevat Tuomo Holm, Tuomas Pere ja Jussi Tamminen. Mäkelä kuvaileekin uutta hallitusta hyväksi sekoitukseksi.

– Meillä on hyvin eri kokoluokat edustettuina: meillä on tosi paikallisia panimoita ja ison kokoluokan haastajia, ja liiton hallituksessa on nyt ääntä jokaiselta osastolta

Asialista ennallaan

Mäkelä näkee alan kehityksen myönteisenä.

– Vaikka välillä ihmetyttää asioiden hitaus, jollain tasolla on menty eteenpäin. Meitä on kuitenkin jo vuosia työllistänyt alkoholilain uudistus, ja se työllistää edelleen, Mäkelä sanoo.

Ulosmyyntioikeus kaikille pienpanimoille on yhä Pienpanimoliiton ykkösasia.

– Mikä on peruste sille, että pienpanimoiden ulosmyynnin raja on asetettu 500 000 litraan? Emme näe sille mitään järkevää perustetta, Mäkelä jyrähtää.

Toinen kysymys liittyy siihen, miten yhtä elinkeinoa voi pitää näin pitkään epävarmuudessa ja pelata peliä päätöksen ympärillä.

– Olemme odottaneet useamman vuoden, emme voi tehdä päätöksiä emmekä luottaa, millä pelisäännöillä jatkossa pelataan. Paineistamme, että ylipäätään päätös saataisiin aikaiseksi. Miksi viivytellään? Tuntuu, että pienpanimot ovat populismin väline, Mäkelä jatkaa.

Kun päätös tulee, Pienpanimoliitto odottaa ohjeistuksia tietyistä lain tulkinnoista. Verottajan tulkinta pienpanimoiden yhteistyöstä ja riippumattomuudesta on yhä auki. Monella suunnalla asiat etenevät hitaasti, joten liiton on keskityttävä tuttuihin teemoihin.

Lisää avoimuutta

Mäkelä toteaa Pienpanimoliiton hallituksen nuorentuneen tuoreiden valintojen myötä. Hän lupaa sen näkyvän avoimuutena.

– Meidän alkoholilain uudistusta koskevat lausumamme ovat menneet suoraan asiantuntijoille. Yksi tavoite on varmistaa jatkossa, että lausuntomme ovat löydettävissä avoimesti ja tuomme ne esille suuremmalle yleisölle, Mäkelä lupaa.