Viikon olut ja ruoka: Olutpaneroitu fish and chips sipulirenkailla

Kokeile olutpaneroitua kalaa ja sipulirenkaita viileän brittibitterin tai hedelmäisen ale-oluen kera.

Brittiläinen tapa syödä paneroitua, öljyssä paistettua kalaa on luultavimmin peräisin 1500-luvulla maahan tulleilta Espanjan juutalaisilta, jotka toivat mukanaan pescado frito -nimisen ruokalajin. Kun troolikalastus 1800-luvulla lisäsi kalatarjontaa Iso-Britanniassa, tämä ruokalaji yleistyi nopeasti.

Olutpaneroitu fish and chips sipulirenkailla

  • Noin 400 g turskaa tai muuta valkolihaista kalaa
  • 2 isoa sipulia

Panerointiin ja paistoon:

  • Noin 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 kpl kananmunaa
  • 2 dl lager-olutta
  • Noin 3 dl pankojauhoja
  • Paistamiseen rypsiöljyä

Piparjuurimajoneesi:

  • 1,5 dl majoneesia
  • 1/2 dl turkkilaista jugurttia
  • 1-2 tl piparjuuritahnaa
  • 3 rkl lager-olutta

Sekoita majoneesin ainekset ja laita viileään.

Leikkaa kalat suupaloiksi ja sipulit renkaiksi (erottele varovasti yksittäisiksi renkaiksi). Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle, syvälle lautaselle kananmunat ja olut, sekoita ne, ja kolmannelle lautaselle korppujauhot ja hieman suolaa.

Kasta kalapalat ja sipulirenkaat ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaseokseen ja lopuksi korppujauhoihin.

Laita korkeareunaiseen kattilaan öljyä ja kuumenna se. Kokeile yhdellä sipulirenkaalla kuumuutta. Paista kalapalat ja sipulirenkaat kullankeltaiseksi ja tarjoa heti piparjuurimajoneesin kanssa.  Nauti brittibitteriä tai hedelmäistä alea seuraksi.

Kokeile myös:

Viikon olut ja ruoka -pari: Olutpaneroidut perunakroketit ja IPA