Matka Zoiglin maailmaan

Olutkirjoittaja ja oluttuomari André Brunnsberg selvittää, mitä tarkoittaa saksalaiseen olutperinteeseen liittyvä Zoigl-termi.

Schafferhof-Zoiglin olut

 

Frankenin itäosassa Oberpfalzin alueella elämä on hitaampaa ja huolettomampaa. Täällä yksi Saksan vanhimmista ja tuntemattomimmista olutperinteistä elää yhä ja voi hyvin. Olut valmistetaan kunnallisissa panimoissa ja viedään sitten kotiin käymään ja kypsymään. Kun olut on valmis tarjottavaksi, koti muuttuu ravintolaksi janoisia ja nälkäisiä vieraita varten. Perinne ja olut on nimeltään Zoigl, saksankielisen sanan ”Zeichen” mukaan, joka tarkoittaa merkkiä tai symbolia. Tule mukaan matkalle Zoiglin maailmaan!

Symboliikka keskiajalta

Zoigl-tähti, jossa on kuusi pistettä ja jota kutsutaan usein panimotähdeksi, esiintyy jo keskiaikaisissa teksteissä. Siitä, mitä tähden särmät edustavat, löytyy erilaisia teorioita. Yksi on, että tähden kaksi kolmiota edustavat tulta ja vettä. Tuli edustaa lämpöä, jota tarvitaan vierteen keittämiseen, ja vesi on yksi oluen raaka-aineista. Toisen teorian mukaan särmät sisältävät kolme keskiajan alkemistista elementtiä – tuli, vesi, ja ilma – sekä kolme oluen perusainesta, vesi, maltaat ja humala. Tähti-kuvio esiintyy monien kuuluisien panimoiden, kuten Heinekenin ja Sapporon, logoissa, mutta yleensä vain saksankielisten maiden panimoissa tähti on kuusikulmainen, kuten Maiselin vehnäoluen panimossa Bayreuthissa Saksassa ja Kaltenhauser Botschaftissa Itävallan Wienissä.

Zoigl-tähti merkkinä siitä että tarjolla on tuoretta olutta

Zoiglin historia

On epäselvää, milloin yhteispanimoiden perinne alkoi, mutta on olemassa lähteitä, jotka viittaavat yhteispanimoiden olemassaoloon Oberpfalzissa jo 1400-luvulla. Syyt olivat todennäköisesti taloudelliset, sillä panimovälineet olivat kalliita ja vaikeasti hankittavissa. Kylät investoivat siksi yhteisiin panimoihin, ja kun olut oli valmista, ripustettiin Zoigl-tähti talon ulkopuolelle merkiksi siitä, että olut oli myytävänä. Se, että perinne on säilynyt tähän päivään asti, on aikamoinen saavutus. Oluen alhainen hinta ja kaupallinen näkökulma, jossa oluen lisäksi aina myös myydään ruokaa, ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet oluen ja perinteen säilymiseen. Saksassa 1930- ja 40-luvun aikana Zoigl-tähden käytöstä luovuttiin, koska se muistutti juutalaisvainoihin liittyvää Daavidin tähteä. Tämä saattaa olla syynä siihen, että joissakin Zoigl-ravintoloissa käytetään edelleen ylösalaisin käännettyä kuusta merkkinä siitä, että myynnissä on olutta.

Neuhausin kylän Zoigl-patsas

Zoigl-olut tänään

Tyypillinen Zoigl-olut on muuttunut ajan myötä, ja vaikka olut on valmistettava Reinheitsgebotin mukaisesti, siihen on myös vuosien mittaan lisätty mausteita ennen tarjoilua, luultavasti kontaminaatioiden peittämiseksi. Nykyään perinteinen Zoigl-olut on suodattamaton, pohjahiivalla käynyt lager-olut, joka on ulkonäöltään melko samea ja keskitäyteläinen. Neuhausissa sijaitsevan Schlosshof Zoigl ravintolan Josef Weissin mukaan kylän jaetussa reseptissä on 60 prosenttia pilsner- ja 40 prosenttia Münchenermallasta sekä Hallertau-lajikkeen humalaa. Viisiprosenttinen olut kypsytetään kylmässä kolme viikkoa ennen tarjoilua. Myös paikallinen vesi antaa oluelle luonteensa. Itse panimoprosessi on hyvin perinteinen ja mäskäyksessä käytetään dekoktiota, eli keittomäskäystä, jossa osa vierteestä keitetään, minkä jälkeen keitetty osuus sekoitetaan takaisin varsinaiseen mäskiin. Monet kunnalliset panimot käyttävät edelleen niin sanottuja cool ship-altaita (saksaksi Kühlschiff), suuria sammioita, joissa keitettyä vierrettä jäähdytetään yön yli ennen hiivan lisäämistä ja käymistä.

Osa Zoigl-ravintoloista myös pullottaa oluensa. Sen lisäksi löytyy myös kaupallisia Zoigl-oluita paikallisten isompien panimoiden valikoimissa. Mielipiteet niistä jakautuvat – voiko kaupallista olutta kutsua Zoigl-olueksi, kun Zoigl-kulttuuri on paljon muutakin kuin olutta?

Alueen Zoigl-ravintolat käyttävät yhteistä logoa

Miten ravintolat toimivat?

Ainutlaatuista olutta tarjoilevat Zoigl-ravintolat tunnetaan kansanomaisesti nimellä Zoiglstuben, joka tarkoittaa saksaksi Zoigl-mökkiä. Tunnelma ”mökeissä” on viihtyisä ja rento, ja kyläläisillä on omat vakiopöytänsä. Pöytävarauksia harvoin otetaan vastaan. Windischeschenbachin ja Neuhausin kylät ovat tottuneet olutturisteihin, jotka haluavat tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin. Jos sen sijaan menet käymään Eslarnissa, Falkenbergissa tai Mitterteichissa, kannattaa sinun varautua siihen, että sinulta kysytään, miten päädyit sinne ja mitä mieltä olet tarjoiltavasta oluesta.

Zoiglstubenien ruokatarjonta on tyypillisesti baijerilaista, ja tarjolla on leikkeleitä, kuten erilaisia makkaroita ja juustoja, sekä klassista saksalaista leipää, bretzeliä. Hinnat ovat alhaiset, mikä tekee siitä budjettiystävällisen kokemuksen ja houkuttelee maistamaan paikallisia herkkuja. On tärkeää ottaa huomioon, että Zoiglstubenissa tarjoillaan yleensä vain Zoigl-olutta, mutta monet mökit sekoittavat myös omaa radleria. Siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että et ole oluen ystävä, löytyy sinulle myös muita vaihtoehtoja, joista valita.

Paikallisia herkkuja Schlosshof Zoiglin ravintolassa

Miten vierailla Zoiglin alueella?

Niille, jotka haluavat maistaa aitoa Zoigl-olutta, on tarjolla kourallinen erilaisia vaihtoehtoja. Yksi helpoimmista tavoista on suunnata Windischeschenbachin ja Neuhausin kyliin, joissa molemmissa on Zoigl-ravintoloita. Kylillä on yhteinen juna-asema (Windischeschenbach), jonne pääsee suoraan sekä Münchenistä että Regensburgista, kun taas Nürnbergistä sinne voi matkustaa Marktredwitzin kautta. Jos haluat matkustaa autolla, Autobahn 93 on lähellä kyliä. Autolla pääset myös muihin Zoiglin kyliin Eslarniin, Falkenbergiin ja Mitterteichiin.

Windischeschenbachin kyläpanimo

 

Jos haluat yöpyä alueella, tarjolla on muutamia hotelleja. Sekä Neuhausissa sijaitseva Zum Waldnaabtal että Windischeschenbachissa sijaitseva Gasthof Weisser Schwan tarjoavat mukavat sängyt ja hyvän aamiaisen niille, jotka haluavat latautua tai levätä Zoiglin nauttimisen ja alueen tutkimisen jälkeen. Zoigl-olueen tutustumisen lisäksi Windischeschenbachin ja Neuhausin ympäristössä Oberpfalzissa löytyy paljon muutakin tekemistä. Yksi suosituimmista aktiviteeteista on vaeltaminen, ja vuorten ja kylien halki kiemurtelevia vaellusreittejä on useita. Goldsteig, joka on 660 kilometriä pitkä ja kulkee erilaisten maisemien ja maastonmuotojen läpi, on yksi alueen tunnetuimmista vaellusreiteistä, ja se kulkee kaikkien Zoigl-kylien läpi.

Neuhausin linna

Teksti ja kuvat: André Brunnsberg

Ilmestynyt Olutposti 3/23 -lehdessä.

Katso myös:

Prost – hyvää saksalaisen oluen päivää!