Hurmaava Hailuoto ja sen ylpeys Hailuodon Panimo.

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 10. Hurmaava Hailuoto ja sen ylpeys Hailuodon Panimo.

Jännä fiilis huomata, että laiva- tai lauttamatkat luovat vahvaa tunnelmaa, että nyt ollaan menossa jonnekin erikoisempaan paikkaan. Melkein ulkomaille. Olennainen osa matkaa siis. Näin myös Hailuotoon matkatessa, lokkiparvi lautan perässä ja vilvoittava merituuli joidenkin matkailijoiden hiuksia pörröttäen.

Ikäväkseni huomasin, että menossa on saarelle mielipiteitä jakanut siltahanke, jonka suunnitelmien mukaan pitäisi valmistua lähivuosina. Itse suhtaudun siltahankkeeseen sangen skeptisesti ainakin näin turistin ominaisuudessa.

Saaren keskellä sijaitsee itse Hailuodon kylä. Salen ja K-Marketin muodostaman keskustan ympärillä vanhaa ja uutta, paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia.

Juhannustunnelma kaupan kassoilla on käsin kosketeltava. Paperikuittien määrä ylittää roskiksen kantokyvyn ja myös olutsalkut vaihtavat omistajaa. Pienpanimotuotteitakin kaupoissa on tarjolla, mutta karavaanarikansa luottaa näköjään Karjalaan ja edullisemman hintatason tuoteisiin. Paitsi tietenkin saaren oman Hailuodon Panimon tuotteita liikkuu sangen livakkaan niin natiivin kuin turistinkin toimesta.

Mutta asiaan jos sellaista yleensä on.

Niin. Hailuodon panimo on yksi Oluttutkalaista ja sovimme, että pistäydymme kylässä.
Käymme tervehtimässä panimon isäntää Kimmo Kaukosta ja sopimassa mitä nyt pitikään sopia. Ainakin alla olevan jutusteluvideon tekemisen.

Lopuksi muistutus olutkulttuurin arjesta kehä kolmosen ulkopuolella ja varmaan myös sen sisällä. Yhteissauna on karjalaisen utelukoneen ja moottoriturvan taivas. Lauteilla kohtaa monenmoista jutustelijaa. Parhaimmillaan tarinataivas repeää kunnolla ja tilan valtaa kollektiivinen kyllä tai ei. Yleensä ei.

Näin kävi myös uusille oluttyyleille, kun kysyin punaista ”Olut” -nimistä olutta siemailevilta saunatovereilta ovatko eri oluttyylit tuttuja. Urheilullisen näköinen nelikymppinen aloittaa, pönäkän viisvitosen vahvasti kompatessa; ”Ei helkkari, kun joku tarjosi jotain diipaa tai daapaa joka veti naamarin ruttuun ja maistui ihan kauhealle”, pönäkämpi heittää kompin perään. ”Kaverin vaimo on tullut uskoon. Olut sellaiseen. Jatkuvasti vaahtoaa mitä ja missä ja sitä ja tätä. Jotain Souri nimistä olutta juo. Hapannutta mehua suolavedellä lantrattuna.”

Pitikin siitä sitten lähteä jo suihkuun ja valmistelemaan illan piknikkiä Marjaniemen rannoille ennen kuin keskustelu kuumenee enemmän kuin sauna. Ihmettelen usein, kuinka yhden elintarvikkeen ympärille mahtuu niin paljon tunteita puoleen sun toiseen.

Kiviä rannalla

DIY taidetta Marjaniemen rannoilla

Majakka ja mökkejä

Kalastajakylän idylliä

Marjaniemen majakka

Marjaniemessä on mainiot maisemat ja hyvät kävelyreitit

Upea olutsammio edessä heti panimon tiloihin astuessa.

Superystävällinen Kimmo Kaukonen luotsaa Hailuodon panimoa.

Olutpulloja ja majakka

Hailuodon panimon oluita arvoisessaan maisemassa eli Marjaniemen majakka taustallaan.

Oluttankkeja rivissä Hailuodon panimolla

konsertti

Kesäisin tarjotaan panimon pihalla elävää musiikkia.

nainen tanssii

Kesäinen panimon piha kutsuu tanssiin

Mies laittaa ruokaa

Ihminen ei elä pelkästään oluesta. Panimolta saa myös maittavaa evästä.

Hailuodon panimo tekee perinteistä saksalaistyyppistä olutta

 

Tutustu myös Hailuodon panimon Mallassaunaan !

Se sijaitsee Pikisaaren miljöössä, 500m päässä Oulun torilta Pikisaarentie 15. Alakerran baarissa on 14 hanaa, joista löydät laajan kattauksen Hailuodon Panimon luomuoluita sekä oululaisten panimoiden erikoisuuksia. Listalta löytyy myös viinejä ja alkoholittomia juomia. Keittiö on auki päivittäin klo 15-22.00. Yläkerran ravintolasalissa järjestetään tapahtumia ja se on varattavissa yksityistilaisuuksiin. Ja olutta voi ostaa myös mukaansa kylmäkaapista!

 

Teksti: cyde

Video: cyde ja leikkaus Harri Soinila

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa

Yhdistän tässä Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa (TyS500) blogissa asiat, jotka ovat minulle rakkaita. Siis matkailun, kohtaamiset ja videoiden tekemisen. Tietenkin itse Oluen ja hyvä ruoan lisäksi. Tällä reissulla matkamme vie  Suomen rannikkoa ylös Perämeren perukoille, Savon kautta Karjalaan ja takaisin Stadiin. Vierailen muutamissa Olutpostin kumppanuuspanimoissa ja -ravintoloissa, jotka ovat mukana Oluttutkassamme .

Kaikki siis 500 tunnissa, joten eipä tarvitse hötkyillä ei. Siispä matkaan polkupyörät auton perässä, kuvauskamat takapenkillä ja takakontti pullollaan tavaraa. Kyseessä on 11-osainen sarja joka ilmestyy Olutpostin verkkoon aina keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

TyS500 osa 9. Tarinaa Porista ja mallasviskin juhlavuosi

TyS500 osa 8. Raumalaisen Linden Breweryn juhlavuosi.

TyS500 osa 7. Viiniasiantuntijan vieraana ahvenanmaalaisessa taivaassa

https://olutposti.fi/tys500-osa-6-naureskelua-olutta-ja-siideria-open-water-brewerylla/

TyS500 osa 5. Makumatkailua Ahvenanmaalla edistää Visit Åland

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 3. Koulu jonka penkillä viihtyy.

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 2. Kakola go go!

Tutkalla ympäri Suomen 500 tunnissa osa 1. Ou nou lets go!

Olutreissu-kirja tarjoaa matkan läpi Suomen olutkaupunkien